Världsbokdagen till ära kommer här Nobelprisprojektets version av ”Vad som recenseras här, anno våren 2013”. Spexigare rubrik får man leta efter.
Hur det har varit
Jag har läst en sak av varje Nobelpristagare i litteratur och skrivit om detta. Mellan varven har jag kanske stuckit in en liten bild av favoriter bland avbytarna (inte pristagare) (än) och ett lyriskt utrop. När jag insåg att det här projektet höll på att ta slut började jag skriva lite längre om dom Andra.
Hur det är nu
Nu läser jag en miljard böcker av bara farten, för att jag kan välja och läsa vad som helst. (Vad. Som. Helst!) Men eftersom det blir ett par stycken per vecka hinner jag inte skriva om dem. Därför ligger nu en lång rad med o-omskrivna böcker och tittar sorgset på mig från skrivbordshörnet. Och sedan går lånetiden ut och så blir det ingenting sagt. Sad, sad thing.
Hur jag tänker mig att det kommer att vara i framtiden
Det akuta bokslukarbehovet kommer att lugna ner sig. Kategorin Bokrecensioner byter namn till Utläst! Då kan jag skriva kort eller långt eller fågel eller fisk. Tror det kommer att liva upp de där sorgsna typerna på skrivbordskanten.
En del av det Nobelprisprojektska hushållets bokbestånd. Sorterade enligt någon okänd regel.
Hur får jag tag i böcker?
Nummer 1: Biblioteket. Världens bästa plats. Nummer 2: Loppis/second hand. Nummer 3: Affärer som säljer böcker (bokhandlar, mataffärer, webbaffär). Nummer 4: Övrigt (här ingår så spridda saker som att jag får recensionsex från förlag, lånar av kompisar/familj, får böcker i present eller hittar dem på bokbytarhylla).
Hur väljer jag böcker?
Jag väljer att läsa böcker som jag blivit nyfiken på, av någon anledning. Bokbloggstips, mest. Och lite spontanlån baserat på omslag eller titel, men väldigt sällan baksidestext. Den läser jag nästan aldrig. Förlag kan också spela in, om jag gillat mycket från förlaget kan okända böcker provas. En klassiker kan jag läsa för att kolla hur den är. Och när en favoritförfattare skriver något nytt hamnar det på Listan.
Vad gillar jag/gillar jag inte?
Jag gillar böcker som berättar om något. Det ska helst finnas en handling, och minst en person som är omtyckbar. Hen måste dock inte vara perfekt på alla tänkbara sätt. Och formen ska inte vara i vägen för berättelsen (kallar det för Lex Vägen till Flandern.) Omotiverade krumbukter med tiden mellan kapitlen och ständiga kursiveringar av mördarens tankar ger mig små utslag.
Älskar böcker som får mig att resa till andra platser, tider, tankesätt, och ge en idé om hur det kunde vara. Böcker som inspirerar. Böcker som är tänkvärda. Har något viktigt att säga! Böcker som är spännande. Böcker som har humor (men de ska inte marknadsföras som ”En rolig bok”). Böcker som fångar mig och gör att jag inte vill släcka lampan på kvällen, går upp tidigare för att hinna läsa vid frukosten och tar bussen till jobbet för att få fortsätta. Känslan av att lyftas iväg i en annan värld.
Nytt eller gammalt?
Har harvat runt bland gamla saker och klassiker rätt länge nu, så för stunden vill jag hålla mig på 2000-talet. Men egentligen läser jag gärna saker från olika tider.
Skriver jag om allt?
Nej. Av någon anledning skriver jag inte om serieböcker jag läser. Och inte så ofta om facklitteratur. Och om jag läst en bok (inte en Nobelpristagare) som jag liksom inte haft något vettigt att säga om, så har jag hittills inte skrivit något. Men nu med den nya kategorin Utläst! så kommer också de där jaha-var-det-inte-mer-än-så-böckerna att få synas. Så mer blandning och mindre skrivångest!
Vad läser du?
Intressant att läsa :) Det blir ju mest böcker som en blir nyfiken på, på ett eller annat sätt.
SvaraRaderaLåter bra! Det är ju hemskt tråkigt om bloggandet blir till en "tyngd" bara för du känner att du måste få ihop ett långt, snitsigt och tänkvärt inlägg om böckerna du skriver om. Det här låter som en lagom ambitionsnivå! Med det sagt brukar jag tröttna ganska fort på bloggar som väldigt sällan har lite längre, snitsiga och tänkvärda inlägg. Balans på slak lina, med andra ord! :-) Jag litar dock på dig. Du fixar det!
SvaraRaderaTack för pepp, slak lina var det! Ska tänka på det. :)
Radera