14 april 2013

Vad är ett liv? Ett bra liv?

Av författaren som skrev Brudskeppet (yey vad bra!) och Silver Bay (inte utan beröm godkänd) plockade jag på mig Livet efter dig (Jojo Moyes) på ett sånt där spontant biblioteksbesök som innebär att man plötsligt har en tung väska i cykelkorgen istället för en lätt, men utan att det göööör något. Böcker alltså.Okej. Det här var en kärlekshistoria som jag fastnade totalt i och faktiskt inte kunde lägga ifrån mig. Om du sett filmen ”En oväntad vänskap” så kommer du känna igen dig.

Allt börjar med att Lou Clark (nöjd med att bo kvar i den lilla brittiska turiststaden där slottet är den enda attraktionen) blir uppsagd från sitt jobb som cafébiträde. Eftersom hennes stora familj behöver pengar tar hon ett jobb som sällskapsdam till vad hon tror är ”en bitter förlamad gubbe i rullstol”. Och bitter är han sannerligen, men inte gammal. Will visar sig vara en ung man, fullständigt krossad av att ha tappat sitt gamla liv som toppmäklare och toppbestigare och topp i allt. Han tycker att hans liv saknar mening. Lou vill ändra på detta. Och helt plötsligt kanske de inte ogillar varandra totalt längre?

Boken innehåller alla klyschiga typer – överbeskyddande mamman, distanserade pappan, bortskämda systern, brokiga-arbetarklassfamiljen. Fast trots att jag tänker att det här är klyschigt så känns det inte så. De känns riktiga.

Det jag gillade mest med boken var hur relationen mellan Lou och Will utvecklades. Författaren gör det väldigt snyggt. Dessutom har träning inför triathlon stor del i händelseförloppet, vilket är ovanligt=pluspoäng. Och jag älskar Lou! Hon är fantastisk. Fast hon vet inte om det. Det jag gillade minst var slutet, "båda sidorna" av det.

Rekommenderar verkligen boken till dig som vill ha en romcom med värme och humor, fast ändå breda svarta stråk, i bokform.

Betyg: 4
Titel: Livet efter dig
Författare: Jojo Moyes
Förlag: Printz Publishing (2012)
Översättning: Emö Malmberg
Hittas t.ex. här: Bokus, Adlibris, biblioteket

6 kommentarer:

 1. Den är jag sugen på!
  Känns det bra nu att kunna välja fritt bland alla böcker eller känner du dig helt stressad? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den!
   Både och, faktiskt. Men den värsta hetsläsningscravingen har gått över nu, och jag kan välja lite mer i lugn takt.

   Radera
 2. Jag som ALDRIG frivilligt läser sådant som ens kan misstänkas innehålla spår av chic lit (och fick utslag över hela kroppen när vi läste En dag i min bokcirkel - hur kunde den trashiga boken hyllas så?!) fick krypa till korset och också läsa Livet efter dig i bokcirkeln. Ett tag övervägde jag att gå ur, om vi skulle behöva läsa sånt dravel vart och vartannat år, men som tur var bet jag ihop och gick till bibblan och lånade. Jag föll pladask, kan jag säga. Tror t o m jag ska leta upp Brudskeppet endera dagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart och vartannat år, det får väl finnas gränser!? ;) Bokcirklar kan verkligen få en att läsa sånt man inte alls skulle prova. Och det är nog därför det är så kul (och för fikat. Mmm, fikat.) Brudskeppet är en annan typ av bok, men också mkt bra! I den gillade jag att få flera karaktärer som berättade, och så vävdes det ihop, och så var det historia, och kvinnoliv, etc. etc. Prova den!

   Radera
 3. Ja, det var nog fikat som fick mig att bita ihop och stanna kvar. (Eller vinet. Vi bangar inte för lite sånt också i min bokcirkeln.)
  Brudskeppet står numera på den berömda listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fikat i sina olika former ska inte underskattas. Listan har fått en bra utökning måste jag säga!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...