20 september 2011

Isaac Bashevis Singer - Skuggor över Hudsonfloden

Det är milslånga hästvägar mellan att läsa Skuggor över Hudsonfloden och att läsa en dussindeckare eller en medioker så kallad chicklit. Om de senare är lite som att titta på tråkig tv – allt beskrivs och allt sägs rakt ut – så är SÖH en upplevelse inuti hjärnan. Typ. Språket är fantastiskt. Dialogerna är fantastiska, både de som sker mellan två personer och de som sker i någons tankar. Mitt i en lång harang om religion eller filosofi eller sitt lidande kan de säga vad som helst.

Alla karaktärer är egna personer med helt egna sätt att prata, agera och tänka. Det är inte ofta man läser en bok där människorna känns så levande. Konstiga, men levande.

Tiden. Boken utspelar sig i New York på 1940-talet, precis efter andra världskriget. Hitler och nazisterna är besegrade. Boris Makaver är bestört över att Tyskland får så mycket hjälp med att bygga upp sitt land. Och som läsare blir jag också bestört. De här människorna har alldeles precis nyss undkommit förintelsen. Deras familjer och vänner är borta. De har sett och de vet att soldater dödade barn och sparkade boll med deras huvuden. De har sett människor gräva sin egen grav. Och nu försöker de skapa sig ett liv i Amerika, som är hetsigt och affärsdrivet och annorlunda än det Europa som de lämnat. Jag förstår att han är bestört! Flera miljoner människor är avrättade, och de som gjorde det får inget straff?! De får hjälp? Jag & Boris Makaver mot världen.

Alternativa titlar till boken: Hur är man en bra jude? / Finns Gud och är Gud i så fall god? / Synden straffar sig själv, eller? / Jag och Gehenna (och onda getter). Boken innehåller många filosofiska inslag, religiösa funderingar och livskriser. Karaktärerna funderar mycket på hur deras handlingar kommer att bestraffas i livet efter detta. Den som är gift med en rabbin får förtur till himlen där Toran förklaras. Det är skuldkänslor och förskjutning och återförening i en virvlande blandning. Folk blir kära, passionen flödar, de skiljs åt, de träffas igen.

Särskilt Hertz Grein flödar av passion åt alla håll, vilket gör att han sedan måste ångra sig mycket, bli from och äta inget kött. Han försöker hålla sitt inre på plats genom en mycket strikt judendom, själv kallar han det för fundamentalistiskt. Han är involverad med många damer samtidigt och har vansinnigt svårt att släppa kontakten, vilket hans älskarinna Esther formulerar så här:

”Du vill inte bara ha en kvinnas kropp – du vill ha hennes själ också, hela hennes tillvaro, hennes hjärteblod. Du vill krama ur henne som en citron, men inte ens när du har gjort det kastar du bort henne. Du har en hink bredvid dig där du lägger alla dina urkramade citroner, och då och då klämmer du lite på nån av dom för att se om det finns en droppe saft kvar.”

Åh, jag kan inte beskriva denna bok på ett rättvist sätt! Det finns så mycket i den. Det jag kan säga är att den som letar en bok med snajsig dramaturgi och rak och konkret handling i den verkliga världen inte ska leta här. Jag är en sån som gärna letar böcker med konkret handling i den verkliga världen, men ändå har jag tagit denna bok till mitt hjärta. Gillar’n skarpt. Tycker att man kan ge den en chans och fastnar man inte efter 100 sidor så kan man byta.

Den får en 5:a i betyg. Jag undrar om jag eller boken är mest förvånad över detta.
Fakta
Isaac Bashevis Singer, USA (född i Polen), fick priset 1978 ”för hans intensiva berättarkonst, som med rötter i en polsk-judisk berättartradition levandegör universella mänskliga villkor”.

PS: Notera bristen på bindestreck i titeln. Och att boken ändå får högt betyg. Mystiskt.

2 kommentarer:

  1. Vilken rolig idé! Får man fråga vilken bok/författare (nobelpristagare) som fått en 5:a förutom Singer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar! Om du klickar på etiketten som heter "5 nobelisar" får du fram alla Nobelpristagare som fått 5 poäng. Etiketten finns både under inlägget ovan och under rubriken "Läs mer om" i högerspalten.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...