27 december 2012

Lite besviken på röd fågel

Julens avbytare blev inte min favorit. Det var för många problem som beskrevs alldeles för ytligt och  för mycket löste sig för snabbt på slutet för att det skulle kännas trovärdigt. Kändes nästan som att författaren blev less på sin bok och avslutade den abrupt och lyckligt för att läsarna ska bli nöjda.

Handling: Till en pytteliten stad i Alabama kommer en man med urusla lungor och ett år kvar i livet enligt sin läkare. Hans ankomst piggar upp stadens änkor och ogifta kvinnor. Men han verkar mer intresserad av att måla fåglar. Staden har även en butik där en tam fågel pickar på maten. Det gör inget utan alla älskar honom ändå. En flicka med ett missformat ben blir vän med fågeln. En man som fiskar lär upp några läkare att fiska. Osv osv.

Gillade att det var recept i slutet och beskrivningarna av Polka Dots hemliga möten. Gillade inte den som handlingen mer eller mindre kretsar kring: Oswald med lungproblemen. Han känns extremt barnslig samtidigt som han känns som hundra år. Han är 52. Fejden mellan "kreolerna" på andra sidan floden och "de vanliga" på den här sidan floden kändes också helt fel i den här boken. Ytligt och konstigt beskrivet.

En annan och mycket bättre bok i samma genre (en ny person kommer till en amerikansk håla och förändrar livet för folk, med inslag av julen) är Tuta och käka öppnar inom kort av Billie Letts. Läs den istället!


Granen är mycket juligare än boken. 

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig i din kritik. Jag hade snarlika synpunkter på den.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...