3 december 2012

François Mauriac – Ormboet

För det första: ett fantastiskt omslag. Precis så ser huset ut. På ena sidan. På andra sidan är det en veranda med balkong där folk sitter i en cirkel på natten och smider planer.

För det andra: ett fantastiskt innehåll. Den börjar som en skrivelse i en dagbok, en slags bikt, en uppgörelse där advokaten Louis berättar för sin fru hur han upplevt sitt och deras gemensamma liv.

Hans liv har kretsat kring pengar, fast han egentligen helst ville bli älskad. Och nu när han snart ska dö (så säger alla, både han och doktorn och barnen) vill han på något sätt lura dem på arvet. Fast barnen med respektivar vill ha pengarna nu.  Eller åtminstone sen.

Men från kapitel till kapitel ändrar han sig lite angående hur han ska göra med arvet. Och sitt hjärta. Och sin självbild. Och sin tro. Utgången är in i det sista oviss, står det i förordet, och det stämmer sannerligen.

Ormboet var inte alls vad jag väntade mig. Det var en bok som jag gillade mycket och jag sitter här och försöker förmedla varför den är så bra, men kanske är det för att den är tidlös? Och för att berättaren inte tror att han är sjukt bra och vet allt bäst? Eller för att den är skriven på ett vådligt vackert språk?

”Sådana var de tankar som förföljde mig denna kväll, medan jag irrade omkring i den mörka salongen och stötte emot de tunga möblerna av mahogny och jakaranda, dessa vrak som sjunkit ned i den sand en familjs förgångna utgör och på vilka så många idag förmultnade kroppar hade vilat och sträckt ut sig. Barnens skor hade smutsat ned soffan när de kröp upp i den för att bläddra i Le Monde Illustré av 1870, och fortfarande var möbeltyget svart på samma ställen som då.”

Jag måste sluta citatet nu för annars skriver jag av hela boken. Måste visa hur bra den är! Bara lite till! Så bra är den.
Fakta
François Mauriac, Frankrike, fick priset 1952 ”för den genomträngande själskunskap och konstnärliga intensitet, varmed han i romanens form tolkat det mänskliga livsdramat”.

8 kommentarer:

 1. Så kul att hitta en oväntat pärla bland pristagarna. Får faktiskt lust att läsa den...

  SvaraRadera
 2. Vad bra att du är pionjär. Nu vet jag vilken bok jag ska välja när det blir Mauriacs tur hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar vara bra att välja de här som är utgivna av Brombergs, "klassikerna". Fina är de också.

   Radera
 3. jag blir lite nyfiken, fast Mauriac är väl inte så lätt att läsa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här var inte så svår, han berättar sin historia och det mesta är kronologiskt. Men innehållet kanske ger en mycket att tänka på?

   Radera
 4. Kul att läsa så positiva omdömen! Jag som dragit mig för denna eftersom jag läst en del negativt, nu åker den en bra bit uppåt i läskön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig var det här en oväntad pärla! Och det är klart, har man jättehöga förväntningar så blir det svårt för en bok att matcha dem. Men här möttes vi väldigt bra, jag och förväntningarna och boken.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...