Note to self och allt det där:
GOOGLA VIETNAMKRIGET.
Ty Bertrand Russell är sjukt insatt och skriver mycket om det i sin bok. Somliga (läs: jag) hänger inte alls med. Vem höll på vem och var alla kommunister? (Gissar att någon var det eftersom USA var emot.) Fast de hette demokrater? Och vad gjorde USA där egentligen?
Jag gick ju ändå samhälls. Det känns som att jag borde veta det här.
När jag gick i gymnasiet (80-talet) så var tydligen inte Vietnamkriget historia, för det läste vi aldrig om. Därför kan inte jag hjälpa dig med detta, men om du får reda på svaren så kan du väl meddela mig :)
SvaraRaderaJag har sett otaliga filmer om det kriget, men jag fattar liksom fortfarande inte.
Nu har jag googlat. Och utifrån vad jag har läst så var Frankrike där först och koloniserade, och sedan blev det krig, och så blev Indokina lite mer fritt, och sen blev halva kommunistiskt, norr om 17:e breddgraden. Sedan skulle de rösta om hur landet skulle styras, och den som USA höll på riskerade att inte vinna. Och då tyckte USA att så här får det inte stå till. Sedan (enligt B.R. och vissa andra) provocerade USA fram en attack, så att de kunde skala upp till fullt krig. Och jag tror att Bertrand Russell har ganska rätt. Slut på sammanfattning! :)
RaderaMen i filmerna, de är ganska dåliga på att ha en nyanserad bild. Det är mest USA:s bild. Eller så ser jag fel filmer.
Vi kom bara till andra världskriget, fastän jag också gick samhällsprogrammet. En termin FN pysslade vi också med. Ergo: kan inte hjälpa dig jag heller.
SvaraRaderaFN hade vi också en termin, i form av rollspel i kommunfullmäktiges salong. Vi fick välja ämne fritt och valde det jetejetetydligt avgränsade och lätta att läsa in sig på: Mänskliga rättigheter. Det var svårt att få till en debatt eftersom ingen hade orkat läsa in sig på hur exakt alla andra länder stod i exakt alla mänskiga-rättigheter-frågor... Men kul var det. Jag var Thailand.
RaderaTycker inte du ska skämmas för att du inte har så bra koll på Vietnamkriget, om du nu skäms för det. För det är få historielärare som kommer fram till det i undervisningen. Skitdåligt. MvH // stressad historielärare :)
SvaraRaderaPhew, då vet jag det! :) Måste man förresten ta sig genom historieundervisningen kronologiskt? Eller det kanske är smartast. Saker händer ju ofta som en följd av något annat...
RaderaNä man måste faktiskt inte det. En kollega till mig hade nån idé om att börja med franska revolution, sen snabbt stöka förbi det som hände för revolutionen. För att sen gå djupare in i det som hände efter. Det är en intressant tanke.
RaderaSen tror jag nog att det är bra att hålla sig till kronologin på högstadiet, men att det inte är lika viktigt på gymnasiet.
Jag tror också att vi stackars högstadiekids inte hade hängt med i en icke-kronologisk historieundervisning. Eller så underskattar jag mitt forntida själv...
RaderaLästips: Vietnamkriget av Paul Dowswell, en 63 sidor lättläst sammanfattning av kriget!
SvaraRaderaTack för tips! Det verkar som ett fruktansvärt hemskt krig för civilbefolkningen. Riktigt jobbigt att läsa om.
RaderaKan ej hjälpa till med Vietnamkriget. Men vilken snygg header du har skaffat! Gjort själv?
SvaraRaderaMVH ytlig bloggare
Tack! Den är gjord av en vän till mig som heter Johannes och kan hittas här: http://johannessjodin.se
RaderaMVH vi är alla ytliga bloggare ytterst ute