5 mars 2012

Henrik Pontoppidan – Idyll

Henrik Pontoppidan har ett svårt efternamn (sorry för felet i förra inlägget) och dålig tajming.

Ty jag läser just nu Eyvind Johnsons bok Och så var det 1914. Det är en dyster sak om Sveriges fattiga och lungsjuka (+flottning). Novellen Idyll är även den en dyster sak, den här gången om Danmarks fattiga och lungsjuka. Men tyvärr är den inte lika bra.

Den handlar om hur de sociala spänningarna döljer sig under ytan på en till synes idyllisk bondby. Men ingen gör något och så har de rika allt hela tiden ändå.

Till Pontoppidans fördel:

- Han har samma initialer som Harry Potter.
- Han har en bra anledning till att skriva (vilja granska dåliga saker och sådär).
- Han har en rätt så okej berättelse.

Men.

- Den är tråkig.
- Det är inte lika bra som Eyvind Johnsons eller Per-Anders Fogelströms eller Selma Lagerlöfs eller Elsie Johanssons skrivelser om fattiga människor och lungsjuka och sånt.
- Jämfört med Fadern (som fångade mig på ynka 3,5 sidor) så väckte den här inte så många känslor och frågor. Är det till en novells nackdel? Ja.


PS: Mimmimarie har också läst Pontoppidan och gillade honom bättre. Klicka dit och inspireras istället för att dväljas bland dessa lungsjuka vetja!

Fakta
Henrik Pontoppidan, Danmark, fick priset 1917 ”för hans fullödiga framställningar av nutida danskt liv”.

2 kommentarer:

  1. Det finns annat bättre av Pontoppidan. Döm honom inte för hårt efter bara en novell. Tyvärr svårt att hitta på svenska.

    SvaraRadera
  2. Jag visste att jag hade läst om någon annan som läst H.P. och nu hittade jag ditt inlägg! Lägger in en tips-länk till det i inlägget.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...