3 september 2011

Är någon av dessa årets vinnare?

De okända personerna som är nya på oddslistan är så okända att de inte ens har Wikipediaartiklar på svenska. Till och med markgrevarna Bonifatius i Toscana har en artikel. Till och med.

Trots detta wikibakslag har jag dock skrapat ihop en icke oansenlig mängd (Icke oansenlig mängd? Håller jag på att börja skriva som Churchill? Det är av nöd att beakta alla former av sådana tendenser som oroväckande.) fakta om dem. Håll tillgodo:

Gerald Murname är australiensare, född 1939. Har till exempel skrivit böckerna "Slätterna" och "Sammetsvatten". Murname är enligt engelska Wikipedia intresserad av hästkapplöpning och av att lära sig ungerska. Tycker att båda sakerna gör honom till en ytterst intressant typ. SvD Kultur säger att han är en av Australiens främsta författare vars böcker är både krävande och ytterst tankeväckande. Tydligen är han trots detta "inte svår" och har ett andlöst vackert språk. En värdig vinnare? Kanske.

Sedan har vi Vijaydan Detha, indier född 1926, som inte ens har en artikel i Alex - världens bästa författardatabas, eller någon endaste bok i Umeås bibliotekskatalog. Om han vinner har jag Ett Problem. Engelska Wikipedia citerar honom så här: "If you do not want to be mediocre writer, you should return to your village and write in Rajasthani." Vilket han verkar ha gjort med besked då han uppnått en imponerande produktion av 1300 dikter och 300 noveller. En värdig vinnare? Kanske.

Extramaterial: Studentradion Parlör åt Svin tror att VD vinner priset i år. Här kan du läsa deras tankar kring denna spekulation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...