22 oktober 2014

Packa BB-väskan: En litteraturstudie

I över en månad har vi tänkt att NU måste vi packa BB-väskan (ty det står i ALLA böcker att man ska göra det i god tid). Vet inte om vecka 39 räknas som god tid, men nu ska det sannerligen packas i det Nobelprisprojektska hushållet.

Eftersom det alltid är lite roligare att göra saker som ett projekt gjorde jag en litteraturstudie av det hela. (Det är även roligt att använda uttrycket Hela listan, så det kan eventuellt dyka upp.) Mina källor är sju olika textbaserade material som inkommit till hushållet på varierande sätt. Här är en bild på alla källor (app och webb fick vara med i papperslappsform):


1177 Vårdguiden Praktiska råd inför förlossningen – Alla landsting och regioner i samverkan
GravidAppBabygruppen
Mammapraktika : graviditeten vecka för vecka – Leni Söderberg
Vänta barn : en bok om graviditet, förlossning och första tiden med barnet – Ulla Björklund, Hanne Fjellvang, Susanne Åhlund
Föräldraguiden gravid – Mediehuset Allt för föräldrar AB
Information till blivande föräldrar – Förlossningen/BB, Västerbottens läns landsting
Ebbas gravidbok : den enda guiden du behöver – Ebba Kleberg von Sydow

Avsändarna är mycket olika (författare som inte är barnmorskor, författare som är barnmorskor, företag, förlossningsavdelningen i Umeå, landstinget med flera) vilket bör ge en bred bild av vad som bör följa med. Men vad skriver de då?

Här är HELA LISTAN:

1. Den enda punkt som de är ordagrant överens om är: kläder till barnet. 6 av 7 specificerar även att det ska inkluderas en mössa till barnet, ”gärna i bomull” (ifall man tänkt sig något annat).

2. Alla har också med hygienartiklar/toalettartiklar/necessär. Vissa specificerar vad detta innebär (tandborste och tandkräm är mest populärt följt av hårborste) medan andra enbart skriver ”hygienartiklar”, vilket jag tycker är lite vagt.

3. Alla utom Mammapraktika har med ombyte/kläder till mamman. Tre av de övriga specificerar det som ”bekväma byxor” (Ebbas gravidbok även att de bör vara svarta). Oklart vad praktikan tycker att mamman ska ha eller vad som händer om man har gråa byxor.

4. Alla utom förlossningens stencil har med inneskor/tofflor. Bör man tolka detta som att det är inneskoförbud i Umeå?

5. Alla utom förlossningens stencil har med minst en punkt som gäller ätbara saker av godsakskaraktär: Frukt, godsaker, mellanmål, dricka, godis, favoritgodis, kex, bananer, sportdryck, snacks, favoritdrycker samt ”gott att äta”. Förlossningens stencil har dock en egen punkt (33) som ingen annan har: Mynt till godisautomat. (Är det ett fint sätt för dem att säga: Släpa inte in en hel picknick här för det blir så mycket smulor?)

Fem av sju källor har med följande:

6. ID-handling
7. Kamera
8. Mobilladdare
9. Musik (Tidningen Föräldraguiden specificerar att det ska vara på Ipad)

Fyra av sju källor har med följande:

10. Amnings-BH
11. Telefon (Appen har inte med detta, kanske för att det är underförstått. Man kan ju inte kolla i appen om man inte har telefonen, dah. Vårdguiden tycker istället att man ska ha telefonkort och mynt med sig.)
12 – Punkten för boknördar: Läsbart material. Enligt Ebbas gravidbok är det: böcker och tidningar, Mammapraktika: något att läsa, Föräldraguiden: Böcker (och Ipad med filmer), Vårdguiden: något att läsa för medföljaren om förlossningen drar ut på tiden. (Här känner jag lite att de har fel fokus. Medföljaren ska ta hand om mig om förlossningen drar ut på tiden, ej nöjesläsa lite vid sidan av.) (Ev. får medföljaren läsa högt ut min favoritbok under samtidig massage.)
13. Förlossningsbrev

Tre av sju har med följande:

14. Mat till medföljaren (Konstigt att denna punkt bara är med på tre listor? Borde ju vara viktigt med en medföljare med bra blodsockernivå.)
15. Amningsinlägg (ull eller silke verkar mest populärt)
16. Amningstoppar (oklart om detta skulle ingå i kläder till mamman, men eftersom tre källor specificerade detta så fick det en egen punkt)
17. MVC-journal (behövs inte i Umeå)

Nu börjar vi närma oss specialfallen. Två av sju har med följande:

18. Läppbalsam/cerat
19. Morgonrock/stor kofta
20. Underkläder/stora trosor
21. Stora bindor
22. Filtar
23. Babyskydd/bilstol
24. Patientbricka (behövs heller inte i Umeå)

Och till sist: Saker som bara finns med på en lista:

25. Blodgrupperingskort (Vänta barn)
26. Mjukt toalettpapper (Ebbas gravidbok)
27. Laxermedel (Ebbas gravidbok)
28. ”Sådant du tycker om” (Mammapraktika) (Får man ta med en häst?)
29. Parkeringspengar (Mammapraktika)
30. Vetepåsar (Förlossningens stencil)
31. Ev. TENS-apparat (Förlossningens stencil)
32. Blöjor (Förlossningens stencil)
33. Mynt till godisautomat (Förlossningens stencil)
34. Ipad med avslappningsövningar (Föräldraguiden)
35. Något personligt som gör förlossningsrummet lite trevligare (GravidApp)

Sammanfattning: Det går att ta med sig väldigt mycket grejer.

Om man går efter popularitet på flest listor är det basala som ska packas ned: kläder till barn och födande person, inneskor, tandborste och goda grejer. Övrigt viktigt är ID-handling, mobilladdare, kamera och musik.

Om man går efter vad som står på förlossningens stencil (som bör vara mest relevant för en som bor i just Umeå) bör man även packa mat till medföljaren, blöjor, vetepåse och förlossningsbrev.

Slut på litteraturstudie. Nu måste jag sova lite innan jag orkar börjar packa. Eller så packar jag imorgon.


PS: Rutinerade väskpackare – vad har hela listan missat? Och vad är helt onödigt?

PPS: Frågade min barnmorska vad hon tyckte var bra att ha med sig. Hon sa: ”Packa inte så mycket. Och just det ja, du ska få med dig dina etiketter* så slipper de skriva ut ett nytt ark.”

PPPS: Detta kan mycket väl sluta med att jag travar in på förlossningen med en babybody i ena handen och ett ark etiketter i den andra. Wish me luck.

(*Etiketter är alltså ett A4 med klisteretiketter med mitt namn + streckkod för mitt personnummer. Används för att märka upp prover.)

24 kommentarer:

 1. Laddare till mobilen! Och detkan vara smart för partnern att förbereda ett anmälningssms till försäkringskassan så att hen kan få ut sina tio dagar. Det ska nämligen anmälas exakt den dagen bebben kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laddare - check! :)
   Får säga till honom att kolla upp det där med tio dagarna, bra tips!

   Radera
 2. Partnern kan ha en bok som han dock bara får ta fram om du också läser! Annars helt otänkbart ...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja exakt, det var det jag också tyckte!

   Radera
 3. Det kan också sluta med att du äter medföljarens mat eftersom sjukhusmaten lämnar mycket övrigt att önska och du är den som behöver energin bäst. ;)

  Stort lycka till! Vilken upplevelse du har framför dig!

  http://www.theliterarygiftcompany.com/david-copperfield-babygro-3386-p.asp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vi får packa matlådor för två personer och ockupera hela deras kylskåp :) Snygg body på den där litterära giftshopen!

   Radera
 4. Så strålande roligt inlägg om något så viktigt! Som "medföljande" skulle jag vilja inflika att film på Ipad är överskattat. Vi försökte kolla film under en låååång förlossning som började på överburenhetskontroll men att kolla film när man har värkar och väntar på sitt barn fungerar sådär. Efter 20:e pausningen och 10:e toabesöket är det helt enkelt inte värt det längre. Högläsning däremot är en höjdare, fast med fördel under den första och möjligen andra fasen av förlossningen :) Stort lycka till! Det kommer att gå finfint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, det låter inte som optimala filmförutsättningar... .:P Undrar om de menar att man ska kolla film efter att barnet är fött och (kanske) sover en lång stund? Kör nog på att ta med en högläsningsbok istället! Tack! :)

   Radera
 5. Med första barnet behövdes varken mat eller annan underhållning, trots en lång förlossningen fanns det inte tid till det. Andra barnet, som föddes för 1,5 månad sedan, satt vi på rummet och fikade och spelade kort fram till 2h innan hon kom ut. Det är alltså väldigt olika!

  Men det där med toapapper, som tydligen bara Ebba tar upp, är en bra grej. En rulle lambi är fint att ha efteråt :)

  SvaraRadera
 6. Och förresten, glömde visst det viktigaste, stort lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det låter skönt det där med kortspelandet! Grattis till din 1,5-månaders :)
   Får ta och överväga en rulle papper i packningen...

   Radera
 7. Det jag saknade, när jag åkte in hux flux i v. 32 och inte alls förstod att det var värkar jag hade, var min linsburk och linsvätska. Det tipset förutsätter dock att du är linsbärare. I annat fall kan jag tipsa dig om att jag då alltså åkte in utan något annat än det jag hade på kroppen, jag var dessutom på semester på annan ort, och det gick hur bra som helst. Sonen hade sjukhuskläder på sig ända tills den dagen han fick följa med hem från neonatalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att allt gick bra trots att det gick så snabbt! Det mesta brukar ju gå att hämta/köpa om man inte har, men linserna är ju väldigt personliga.
   Hade det förut men det var så mycket jobb med de där vätskorna att jag slutade... Men om det skulle finnas engångslinser för stora synfel så skulle det kanske bli av! :)

   Radera
 8. Hoppas allt går bra!

  Tycker det är lite småkul att telefonkort och mynt rekommenderas. Det känns inte riktigt 2014.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Telefonkort 2014 - nej inte direkt! Det sitter ju iofs skyltar att man ska stänga av mobiltelefoner när man går in på NUS, men utanför ska det ju vara okej att använda. Har även glömt (nästan) alla telefonnummer så utan telefonboken i mobilen skulle det vara cirka omöjligt att ringa :P

   Radera
 9. PS. Hoppas min kommentar kom in? Du kanske godkänner först... :-)

  SvaraRadera
 10. ...Nej, det verkar inte så - så jag skriver igen. Hur som helst, varmast lycka till och vilket fint, väl genomarbetat inlägg! Härligt, haha! Håller tummarna för att det går fint med packningen (det gör det alldeles säkert...) och tänk, så häftigt ändå, att få packa inför en av sitt livs mest omvälvande, knasigaste, häftigaste resor. Kram från Ebba (som hoppas att du haft glädje av min gravidbok)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara problem när man ska kommentera med googlekonto ifall man inte är inloggad _innan_ man skriver kommentaren (har själv fått skriva om flera gånger för att sidan laddas om när man loggar in såkommentaren försvinner, dumt system).
   Kul att du hittade hit och gillade listan! Nu HAR jag faktiskt tagit tag i packningen och 1) letat upp väska, 2) lagt i flera saker, så det kommer bli mer än en body och etiketter i alla fall :)
   Japp, bokens tips om tubkjol hjälpte mig genom 4 bröllop med växande mage under århundradets varmaste sommar... Tack!

   Radera
 11. Tjoho! Du har en award att hämta på min blogg:) http://mednasanienbok.blogspot.se/2014/10/sisterhood-of-world-bloggers-award.html

  Är förstås väldigt nyfiken på om du haft använding av din BB-väska ännu? Väntar ivrigt på bild:) Lycka till och kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, awarden har jag glömt bort! Kikar in där nu! Tack hur som helst :)

   Radera
 12. Har samma fråga som ...med näsan i...: har bäbisen kommit än? Så spännande!

  SvaraRadera
 13. Nämen nu måste du berätta om du har använt väskan! Något måste ju ha hänt eftersom du inte synts till sedan 29 oktober!!! Man blir ju orolig!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...