17 oktober 2013

Dagens katastroferMajken är expert på att oroa sig. För miljön, för ökningen av resistenta bakterier, att bli överkörd, hormonstörande ämnen i konservburkslock, och för att något ska hända med hennes mamma. Varje dag skriver hon upp dagens katastrofer i en bok. Olika färger för olika sorter. På sommarlovet ska hennes mamma jobba mycket, och Majken tycker att det positiva med det är att få vara ifred inomhus. "Alla gillar faktiskt inte sol". Men eftersom mamma har bestämt att de ska ta hand om en hund från ett hundstall så måste hon gå ut. Annars kissar hundar tydligen på ens matta.

Dagens katastrofer är en väldigt bra bok. Trots att den handlar om sorg och ett ensamt barn är den oerhört rolig. Och tänkvärd. Majken är lätt med på topp tio årets bästa huvudpersoner. Och känslan när jag slår ihop pärmarna är: Förändring är möjlig! Livet är fantastiskt! Har Cilla Jackert skrivit någon mer bok? Hoppas!

Om jag skulle klaga på något så är det att det är mer som händer i sista tredjedelen av boken än i de två första. Om man läser sakta kanske det känns som att tempot är lågt till en början.

Hunden Blunder är också en favorit (och jag som inte alls är en hundmänniska!). Så här tänker Majken när mamma har släpat hem honom, och sagt att de snart kommer att bli bästa vänner:

”Fram till nu hade i alla fall mamma bara försökt övertala Majken att bli kompis med andra yngre människor. Nu tyckte hon tydligen att det var lite väl optimistiskt och hoppades istället att Majken skulle bli kompis med en hund.
En hund.
Hur blir man kompis med en hund?
Går inte vänskap ut på att man har gemensamma intressen eller tycker lika i viktiga frågor?
Vad vet en hund om klimathot, slukhål och sjukdomar som inte märks, men ändå dödar?”

Sa jag att jag älskar språket?

Betyg: 5 mjukglassar
Titel: Dagens katastrofer
Författare: Cilla Jackert
Förlag: Rabén & Sjögren (2013) recex från bloggmingel på Bokmässan
För ålder: 9-12
Antal sidor: 176
Hittas t.ex. här: Bokus, Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...