8 november 2011

Andra skriver om poesi

Jag vill gilla poesi mer. Det skulle liksom göra poeterna till en mindre börda i detta projekt. Det skulle också göra mitt sinne bredare. Du har ett brett sinne är ju den bästa komplimangen, det vet ju alla.

Så här säger tre andra om poesi:

Jessica Johansson skriver i Tidningen Kulturen:

"Jag tycker att poesi har ett oförtjänt rykte som en svår och otillgänglig form av litteratur. Därför har jag länge försökt sprida budskapet att det är helt okej att inte förstå precis allt när man läser poesi. Det är okej att låta ordflödet övermanna en, som när man läser en roman, och ta till sig av en underliggande känsla eller stämning. Eller helt enkelt njuta av vackra ordkombinationer eller starka formuleringar."

- - - - -

Naguib Mahfouz skriver om Yasins (äldste sonen i Mellan de två slotten) förhållande till poesi:

"Detektivhistorier och romaner fängslade honom mer än poesi men han älskade poesi också. Han kände den flyktigt, förstod det som var lättförståeligt och nöjde sig vid svåra passager med rytmen; endast i sällsynta fall läste han ordförklaringarna i marginalen. Han kunde recitera en vers utantill utan att ha mer än en vag uppfattning om vad den betydde."
Mellan de två slotten, sidan 377.

- - - - -

Podpoesi.nu är det nyaste (?) poesilyssningssättet. På boktipset.se säger en talesperson för sajten så här:

"Man vinner mycket på att försöka ha ungefär samma förhållande till poesi som till låtar, säger Magnus William-Olsson, poet och en av initiativtagarna till satsningen. Ingen tror ju att den enda vägen att uppleva låtar är att försöka förstå vad de 'egentligen' handlar om eller börja analysera deras formella strukturer. Man lyssnar, så öppet man förmår och prövar om man gillar och vill lyssna vidare eller inte. Svårare är det inte."

- - - - -

Så: Lyssna på rytmen, känn på orden och stämningen.
Ska prova det.

Vad säger du om poesi?

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...