1 februari 2015

Lässtatistik för 2014

Inspirerad av Bokblommas eminenta statistikinlägg har jag knåpat ihop ett eget för 2014. Cirkeldiagram is the shit!

1. Detta var året när jag började läsa mer e-böcker. Kanske bidrog en utlandsresa till att dra upp statistiken eftersom jag packade böcker i digitalt format för att slippa bära så tungt.2. Ingen bok fick en femma i betyg. Antingen är det en skandal eller så har jag blivit mer restriktiv med att ge femmor. Jag tror i och för sig att mitt bokval detta år inte var optimalt för att få tag i en femma. Eftersom jag var jättegravidtrött stora delar av året så valde jag gärna lättläst eller spännande för att orka mig genom boken. Säger inte att lättlästa eller spännande böcker är sämre, men de är sällan en Fantastisk Och Omvälvande Läsupplevelse vilket krävs för att få en femma i betyg. (Nuförtiden.)
Genomsnittsbetyget 2014 är 3,19. Jag hoppas landa på minst 3,79 under 2015.3. Upptäcker att jag farit med lögn och osanning i inlägget om min favoritdeckarföfattare. Där skrev jag att det är få deckare som hamnar på min läslista per år, men här är de ju största genre-grupp efter hästböcker. I hästboksgenren läste jag dock hela serien om Klara (varje bok är cirka 130 sidor) vilket motsvarar att läsa typ Steglitsan 3,1 gånger, så det är inte konstigt att den genren är störst. Den något vaga genrebeskrivningen "Uppväxt och livsberättelser" innebär ungefär "vanliga romaner" om en persons liv och utveckling, där inte spänning, dystopiska utmaningar, magi eller kärlek är huvudsaken.4. År 2015 kanske jag ska läsa fler böcker skrivna av män, ja? Helt ärligt har jag inte tänkt på författarnas kön när jag valt vad jag ska läsa, men det verkar onekligen som att jag lockas mer av böcker skrivna av kvinnor.5. Här har jag främst utgått från vilken nationalitet författarna sägs ha enligt Wikipedia. (Hej min lärare i Samhälls A som lärde oss om källkritik och avskydde Wikipedia). Vissa är svårare än andra att placera i bara ett land. Författaren Kim Thúy är t.ex. född i Vietnam men bor nu i Kanada, därav ingen rad för Vietnam. Mål för 2015: läsa böcker från fler olika länder.6. Inga kommentarer.

3 kommentarer:

 1. Om du visste hur underhållande jag tycker det här inlägget är! Superkul + intressant!!

  Det enda jag tyckte var dåligt var den sista tårtan där jag tycker 4% är en alldeles för snål tårtbit med tanke på hur bra inlägget är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! :) Jag kan utöka till 7 procent. Eventuellt.

   Radera
 2. Jag älskar sådana här statistikinlägg! :D
  Det där med betygen känns dock oroväckande. Borde man inte läsa övervägande 4:or och 5:or egentligen? ;)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...