29 oktober 2014

Min favoritdeckarförfattare? Ja.

Det är inte många deckare/spänningsromaner som slinker igenom per år på min läslista. Men i somras fortsatte jag med Åsa Larssons serie (bok två, tre, fyra och fem) om juristen Rebecka Martinsson och 1) undrade varför jag väntat i flera år med detta och 2) fick en ny favoritdeckarförfattare.

Brotten som böckerna handlar om är oftast ohyggliga mord (vilket jag inte alls är något fan av) men det är något med språket och hur karaktärerna beskrivs och hur det liksom inte är exotiskt med det norrbottniska utan bara självklart, som gör att jag fastnar. Hon skriver om miljöer och människor så att det blir verkligt och spännande och det känns som att jag känner lukten av skogen på hösten och hör ljudet av issörjan som blir när man drar upp en pimpelborr.

Älskar helt enkelt att hon valt att lägga berättelserna i en del av Sverige där det sällan utspelas några böcker, och inte gör det till en Stor Grej. Det bara är. Bland allt mordutredande finns jaktlag och vargfrågan och gruvfrågan och avfolkningen och grusvägarna med gropar och omtänksamheten och att man gör som man alltid har gjort och att alla vet allt om alla, och ändå inte.

Det kan vara så att jag inte riktigt kan hålla isär vad jag tyckte om vilken bok eftersom jag läste alla i ett svep. Men svepläsning passar ypperligt för de här böckerna. Man vill bara ha mer. Man vill eventuellt också ha en hund, vilket är konstigt eftersom man egentligen inte gillar hundar så mycket.


Bok 5, 4, 3 och 2. Läs mer om handling och andra detaljer på förlagets sajt.

PS: Åsa Larssons sommarprat i år var för övrigt ett sommarprat man inte ska missa. Lyssna här: SR.se (poddversion med kort musik)

(Dessutom har hon en häst. Say no more.)

10 kommentarer:

 1. Mycket hundbegärs-framkallande böcker. Fast jag aldrig annars vill ha hund. Men efter att ha läst dessa...? Jo, kanske en liten nätt schäfer eller så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! En väluppfostrad en som ser ut som att den förstår vad jag tänker.

   Radera
 2. Jag har lyssnat på två av böckerna (ettan och femman, av någon anledning...) och kommer lyssna på resten också. Även jag är deckarskeptiker och jag gillar också verkligen de här! Dessutom kan jag tillägga att hon är en riktigt bra uppläsare av sina böcker också, Åsa Larsson!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det kan jag tänka mig! Hon var ju hur bra som helst att lyssna på i sitt sommarprat.

   Radera
 3. Åsa Larsson är definitivt en av Sveriges bästa deckarförfattare. Jag har aldrig varit i norr om Sälen, men när jag läser hennes böcker så längtar jag norrut. Ungefär som du vill ha en hund :)

  SvaraRadera
 4. Alltså, jag säger bara: Stall Norrsken! Har precis slukat sex stycken små böcker med insprängd manga om fyra hästägande ungdomar i det nordligaste Norrland vilka får magiska krafter (både hästar & ryttare) och måste slåss mot döda på väg tillbaka in i livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oooh! Det låter spännande! Måste kolla upp.

   Radera
 5. Själv läser jag många, många deckare, men hittar väldigt sällan en favorit eller ens en bok jag tycker är "bra" eller "okej".. :o Jag måste absolut läsa något av Åsa Larsson!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det var dock inte förrän när jag läst bok två som jag blev helt fast, så planera för att läsa minst två! :P

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...