11 september 2014

Bibliotek nummer 2: Teg

Min stora hästboksfrenzy har inte gått över, och bäst utrustad med andra halvan av serien visade sig Tegs bibliotek vara. Biblioteksutvärderingarna fortsätter därmed med ohejdad detaljrikedom.

1. Exteriör
Tegs bibliotek kanske är en festligare byggnad än Mariehemsbiblioteket med sin gul-orange-bruna färgmatchning, men mest ser den ut som en före detta klädbutik med stora skyltfönster (som tyvärr inte utnyttjas för en rolig skyltning). Pluspoäng för rejäl trappa + ramp och bra skylt.
2. Första intrycket
Till vänster bakom den uppställda dörren finns en anslagstavla fylld med intressanta affischer. Tyvärr syns den lite dåligt - mitt tips är att flytta den till väggen rakt fram. Annars är det mest golvet som står för det första intrycket.
3. Utbudet
Egentligen spelar det ju ingen roll hur ett bibliotek ser ut eftersom det viktiga är böckerna. Här finns alla de vanliga uppdelningarna: skönlitteratur, deckare, facklitteratur, ungdomsböcker (tre små hyllor vilket kändes lite skralt), ljudböcker, filmer, börja-läsa samt bilderböcker. Det är inget stort bibliotek vilket är en nackdel om man är en spontanlånare men inte spelar någon roll alls om man beställer dit böcker från andra bibliotek. Gillar att de har den goda smaken att skylta med Hjärta av jazz (Lövestam) (står i andra raden uppifrån på vänstra skyltmojängen). Låntagarna på Teg verkar även läsa Nobelpristagare (stod tre på senast-återlämnat-vagnen).
4. Service med mera
Jag borde kanske ha sagt något mer än "Hej" till personen bakom disken när jag gick in för att fullt ut kunna utvärdera servicen, men han var upptagen med att ringa till folk som hade böcker att hämta. Eftersom det var ganska tyst i lokalen hördes det väldigt bra. Förvånansvärt många personer glömmer tydligen bort att hämta sina böcker - vad är det för människor? (Det verkar även vara många människor som A) inte är hemma, B) inte minns att de ens har beställt en bok. HOW?) Det fanns även en kvinna som stod vid ljudböckerna och gav boktips. Hon visade sig sedan inte höra till personalen. Två toaletter=bra. Bra även med utlåningsautomat så att man inte behövde störa utringandet av böcker. Under min tjugo minuter långa inspektionsrunda var jag aldrig själv i biblioteket utan det flödade på bra med besökare. Jag stannade nog längst av alla, utom en som gick igenom alla broderitidningar. Det känns som ett bibliotek som används av alla åldrar.
Sammanfattning: Funktionellt, lättöverskådligt och lättillgängligt. Inte världens mest inspirerande miljö eller världens snyggaste hyllor och golv. MEN! Stort plus för de kreativa klisterlapparna som visar vilken genre böckerna för "mellanåldern" tillhör. Jag ville ta hem dem och klistra på saker. Mmm... klistermärken...8 kommentarer:

 1. GOLVET! ? ! Det är faktiskt viktigare än man kan tro. Vissa butiker i min hemstad, (läs ICA KVANTUM) har så storrutiga golv så jag ser inga varor när jag går där. Hoppas att man kan se böckerna på Teg trots det dominerande golvet. Är lite avundsjuk på "skyltfönstren". Saknar sådana i mitt eget bibliotek... skulle gärna göra roliga skyltningar med böcker och varför inte skyltdockor, eller mopeder eller...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske skulle gå att använda fönstren ändå till skyltning? Om du ställde ett skåp eller något för så att det syns bra från utsidan? Lycka till!

   Radera
 2. Den viktigaste frågan är dock: När kommer eg tredje delen om Millan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det sägs på förlagets hemsida att det är 1 oktober. (http://www.wahlstroms.se/vaar-utgivning/boecker/millan-3-droemmen/10671) Fröjd!

   Radera
 3. Börjar nästan tro att alla umeåbibliotek ligger i oinspirerande 60-talslådor till byggnader..! :o
  Men, som sagt, böckerna är ju det viktigaste.. Och de där klistermärkena var verkligen fiffiga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se! :) Har faktiskt ingen aning om hur fler av biblioteken ser ut. Eller jo, jag har varit på Ersboda en gång för flera år sedan, och minns det som trevligt.
   Klistermärken är alltid bra. Alltid!

   Radera
 4. Tack för dina fina Umeåtips ! Ska absolut tvinga med mig pojkvännen till alla dessa ställen du nämnde :) Morotskakan tackar han nog inte nej till ! tusen tack än en gång :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...