Men efterhand växer karaktärerna och blir till egna personer. Vissa sticker ut och blir de jag tänker mest på: Nancy, Carl och Wilma. Och självklart binder författaren ihop deras olika vägar, på små eller stora sätt. Efter halva boken har den blivit en bok jag längtar efter att läsa, och jag tänker på polio minst några gånger varje dag (och på vaccin). (Ganska mycket på vaccin faktiskt.)
Författaren lyckas också smyga in massor av 50-talsdetaljer så att boken känns väldigt tidstypisk. Klädmaterial, cigarettmärken, maträtter, tilltal och porslinstrender. Det gör samtidigt att texten ibland känns lite övertydlig, eftersom en bok skriven på 50-talet antagligen inte hade varit så specifik angående vardagsting. Det går ju inte att veta vilka detaljer som är kännetecknande för en viss tid förrän efteråt, tänker jag. (Maria Lang-falangen inom #boblmaf kan även fröjdas över ett omnämnande av en av hennes böcker.)
Rekommenderas till dig som gillar till exempel Sågverksungen, Mina drömmars stad, Glasfåglarna, Att föda ett barn, eller böcker om sjukhus på 50-talet. Den är inte exakt som någon av dem, men det finns saker i den som påminner.
Efter slutet, som kommer alldeles för abrupt, finns ett efterord där det bland annat står att detta är första delen i en planerad serie. Hurra!
Betyg: 4 stärkta sjuksköterskemössor
Titel: Än finns det hopp
Författare: Karin Wahlberg
Förlag: Wahlström och Widstrand, 2013
Antal sidor: 446
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus, Cdon
Det här låter som en intressant bok, speciellt med tanke på att jag är sjuksköterska själv.
SvaraRaderaÅh, det kan jag tänka mig att det är! Andra arbetsvillkor för 60 år sedan :)
Radera