18 juli 2011

En förberedande studie i vem som kommer att vinna Nobelpriset i litteratur 2011

För att vara ute i god tid tänkte jag:
Dags att ta reda på vem folk tror kommer att få Nobelpriset i litteratur 2011.
Googlade "nobelpriset litteratur 2011".
Hamnade på en sida med odds.
Googlade "vad betyder höga och låga odds".
Höga odds=liten sannolikhet att personen vinner, och tvärt om.
Topp tre enligt en sida med odds:
  1. Cormac Mccarthy

  2. Ngugi Wa Thiong'o

  3. Haruki Murakami
Har inte läst någon av dem.
Här presenteras därför resultatet av en kort studie medelst Internet av de tre toppkandidaterna:

Cormac Mccarty är amerikan och har bland annat skrivit boken "No Country for Old Men". Den finns även som Mycket Obehaglig Film (jag gillar inte). Mccarty blir hyllad av DN.se där han även finns på bild. Först tyckte jag att han liknade senator Palpatine i Star Wars, men det var inte sant. En av hans första böcker heter "Dessa vackra hästar" vilket gör mig sympatiskt inställd till denne man.
Vinstchans: Låg.
Han verkar alldeles för känd och omtyckt för att vinna. På plussidan finns att han är man och skriver på engelska.

Ngugi Wa Thiong'o är kenyan och skriver sedan 1978 på sitt förstaspråk gikuyu. Detta gillar jag mycket! EU:s politiker bör ta lärdom av denna man och använda sig av sin rätt till tolkning när de ska säga något. The Guardian skrev en lång och bra artikel om varför han borde ha vunnit priset 2010. Dessutom har han en snygg hemsida och fina omslag på sina böcker.
Vinstchans: Medel.
Relativt okänd för den breda massan, men verkar ha mycket cred i den akademisk-litterära världen. I det här fallet kan det ovanliga språkvalet vara en fördel.

Haruki Murakami är (citat från svenska Wikipedia) "en av Japans mest populära samtida författare och översättare. Hans västerländska berättarstil med återkommande motiv och teman av surrealistiska och övernaturliga element har influerat en yngre japansk författargeneration, särskilt inom genrerna fantasy och science fiction". Dessutom springer han maraton.
Vinstchans: Låg.
Eftersom Murakami verkar vara den mest lästa författaren i hela världen just nu så kommer han antagligen inte att vinna. Dessutom har väl Japan vunnit tillräckligt för i år.

2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt ingen aning i ar, men Ngugi Wa Thiong'o (som jag visserligen inte har last) tycker jag later som ett bra val - nar vann en afrikan senast? (ok, jag raknar inte riktigt Coetzee) 1994?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också att det låter som ett bra val! Afrikanska vinnare, senast Nadine Gordimer 1991, Sydafrika liksom Coetzee ;). Sedan Naguib Mahfouz (Egypten) 1988 och Wole Soyinka (Nigeria) 1986. Men mest är det ju Europa och sånt.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...