12 maj 2015

Livet går vidare – Karin Wahlberg

Ibland är man så inne i något att man inte fattar att det inte är vardagen för alla. Har läst boken Livet går vidare av Karin Wahlberg, och tyckte först att den hade en stor nackdel jämfört med första boken i serien: den hade ju inget tydligt tema. Den första boken kretsade kring den stora polioepidemin i Sverige 1953, vilket gjorde att allt hängde ihop och att det blev en huvudtråd att följa. (Här har jag skrivit om den.)

Först nu, ett tag efteråt, har jag kommit på att också bok två har ett tema. Den fortsätter att följa människorna i småstaden Ekstad på 1950-talet, men nu även deras graviditeter och aborter och tonårsgraviditeter och hemliga förlossningar på annan ort och besök hos gynekologen och barnmorskan och tvillingfödslar och BB-vistelser och…

Temat som jag missade var alltså mödrahälsovård och föderi. Eller kvinnor och barn om man så vill. Mycket intressant tema, särskilt när man just varit med om en förlossning och allt däromkring. Fick väldigt mycket perspektiv på hur det hade kunnat vara, om inte vården förändrats på sextio år. Tacksam, är känslan.

Författaren kan sitt 50-tal, är påläst och stoppar in massor av fakta i berättelsen. Ibland är det så smidigt att det inte märks, men ibland får jag känslan av Information istället för Roman, och då blir det lite styltigt. Det kan vara en överläkare som håller föreläsning för sjuksköterskeeleverna, det kan vara introduktion för en ny praktikant, det kan vara någon som står och reflekterar vääääldigt ingående när de står och steriliserar saker i den nya maskinen…

Det bästa med boken är alla vardagsskildringar. Att de ska ha sömmen på strumpbyxorna bak, att det finns en jobbig kvinna som paxar alla gårdens piskställ med sina mattor redan klockan 5, att de ”inte har tagit fram vårkappan än”... Tiden 50-talet stiger fram bättre när det handlar om saker folk gör än när de står och berättar för andra.


Inga paxade piskställ eller mattor i kö 2015.

Eftersom det är många personer att hålla reda på gäller det att hänga med i svängarna. Det är inte utan anledning boken börjar med tre sidor personförteckning. Jag hade gärna haft mer Nancy (och läkarfruföreningen, vilket ord, vilken företeelse!) och mer Wilma. Men det hade blivit en väldigt osannolik historia om alla olika öden skulle ha upplevts av bara några få personer. Livet går vidare är lite som att läsa en sjukhus-tv-serie utan några onda karaktärer – det räcker mer än väl med allt elände som kan drabba en människa ändå.

Titel: Livet går vidare
Författare: Karin Wahlberg
Förlag: Wahlström & Widstrand (2015) Rec-ex
Antal sidor: 457
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus, Dito

4 kommentarer:

 1. Hittills har jag totalt avfärdat denna serie, tänkte att det var "kärlek på lasarett" - men nu blev jag intresserad. Jag gillar historia, och även 1950-talet är ju nu historia. Tack för en bra recension!

  SvaraRadera
 2. Och lite ondska finns det ju, när man begrundar vissa kvinnors märkliga skador. Vadå ramlat nerför trappen... En mycket bra serie som samtidigt ger en bit av Sveriges historia!

  SvaraRadera
 3. Låter som en bok i stil med böckerna om Maj. Blir väldigt sugen på att läsa. :)

  SvaraRadera
 4. länge sedan jag läste Karin Wahlberg. men den här verkar intressant. det blir en reservation på biblioteket

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...