20 oktober 2013

Vem är du Johanna?Nu har jag läst en bok som inte är en hästbok utan en utvecklingsbok med starka inslag av hästar. Eller så är det en särskild sorts hästbok med inslag av destruktiv ungdom.

Johanna är född på Island, på en gård med hästar och får. Hon har en mamma, en pappa, en farmor som kallar henne Jóhanna frá Íslandi, en farfar, och ett eget föl som ska bli hennes häst. Men hennes mamma flyttar tillbaka till Sverige och tar med sig Johanna. I Sverige får hon börja rida på en ridskola där ridläraren imponeras av hennes säkra sits och känsla för hästar. Hon får bli skötare på ponnyn Kasper.

Men av olika anledningar får hon inte behålla den identiteten - Kaspers skötare. Hon blir deprimerad, struntar i skolan och vet inte vem hon ska vara istället. Den här delen av boken känns mindre intressant. Det är så förutsägbart på något vis, destruktiv ungdom åker skejtboard, skaffar dreads och skolkar. Gör de alltid det?

En dag får hon dock möjlighet att åka tillbaka till Island. Kan hon få svar på vilken Johanna hon är där kanske?

Hennes resa till Island är det absolut bästa i boken. Kontrasterna. Hennes möte med familjemedlemmar som hon knappt minns, ett språk hon nästan glömt, en hästhantering som är inriktad på arbete och inte nöje. Det är en bok med fina personer som varit med om jobbiga saker. Börjar man gråta av boken? Svar: Ja.

Delarna som utspelar sig på Island är skrivna i presens. Delarna som utspelar sig i Sverige, innan hon åker till Island, är skrivna i preteritum. Det här tänkte jag inte på förrän efteråt, när jag funderade på vad det var som gjorde att det kändes som att första halvan av boken var en resumé och andra halvan mer direkt och levande. Smart val, eftersom det på något mystiskt vis stämmer med hur Johanna tänker på och värderar sig själv.

Sammanfattningsvis: En bok om att sakna, om att leta och att kanske hitta. För min del hade det gärna kunnat vara mer om Island och mindre om Sverige, eftersom det var när hon var på Island som det kändes när jag läste.

Betyg: 3 fuxar med fladdrande man + ett föl
Titel: Vem är du Johanna?
Författare: Lin Hallberg
Ålder: 12-15
Förlag: Rabén & Sjögren (2011)
Antal sidor: 236
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus.

4 kommentarer:

 1. Preteritum? Betyder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Preteritum är en tempusform (tidsform) som används för att säga att något redan har hänt. Det är skrivet i "dåtid" om man så vill!

   "Jag blev mer och mer ledsen och kunde inte gå till skolan" är i preteritum, men "vi rider ut med hästarna" är i presens.

   Radera
  2. Förr hette det väl imperfekt, har man bytt namn numera?!?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...