15 oktober 2013

Dödens mästarinna – pusseldeckare i Ivanhoemiljö

Kvällens grej: Bokcirkel!

Till denna träff ska vi ha läst Dödens mästarinna av Ariana Franklin, en deckare som utspelar sig på Ivanhoe-tiden i engelska Cambridge. Mysteriet handlar om vem som rövat bort och mördat flera barn på ett mycket sadistiskt vis. Stadens judiska befolkning får skulden, men Englands kung tror inte att de är skyldiga och anlitar därför en spion/utredare från Sicilien. Han har med sig en kvinnlig läkare som är expert på att "tolka de döda". Idag skulle det stå Rättsläkare på hennes visitkort men på 1100-talet skulle folk antagligen skrivit dit Häxa om de fick veta vad hon jobbade med. Därför är det ganska viktigt att dölja vad hon gör.Det är väldigt många spår och intriger i boken. I början hängde jag inte alls med i vem som var vem och vad de hade för inbördes relationer. Vilken kyrklig prelat hade denna korsriddare som beskyddare? Och åt vem arbetar den här uppsyningsmannen? Men efter hand blev det lite lättare. Det underlättar att boken är skriven endast ur utredarnas perspektiv (inga kursiva mördarkapitel alltså). Som läsare får man vara med och försöka lösa gåtan, och även om det bara finns ett visst antal personer att välja på är det inte självklart vem som är god och ond.

Trots sitt makabra tema och brottens hemska karaktär tyckte jag ändå att boken var underhållande läsning. Kanske på grund av pusselstilen på utredningen, den lätta tonen och min förmåga att skumläsa när det blir för obehagligt? De bästa bitarna tyckte jag dock var allt om vardagen i Cambridge, hushållerskans jobb och hur de använde floden som väg. Jag är antagligen mer historienörd än deckarnörd...

Och förutom brott och mord finns det mycket kärlek, vänskap och 1100-talspolitik i boken. Kyrkan vs. kronan och sånt, som gör att jag får lite Ivanhoekänsla. Det är dock svårt att föreställa sig hur människor tänkte om alla de här ämnena på den här tiden. Karaktärerna i boken känns ibland väldigt moderna och svänger sig med tankesätt och uttryck som jag tror hör till en senare tid (t.ex. en vilja att äta mer grönsaker och mindre kött). Men egentligen kan man väl inte veta det heller. Människor tänker ju ganska mycket som de inte berättar.

Betyg: 3 båtstakar
Titel: Dödens mästarinna
Författare: Ariana Franklin
Översättning: Ylva Stålmarck
Förlag: Damm förlag (2007)
Antal sidor: 366
Hittas t.ex. här: Adlibris (på engelska), Bokus (men bara för påseende, slut på förlaget)
PS: Priser! Boken har fått priser! På bokmässan 2007 fick den tidskriften Jurys pris för bästa historiska kriminalroman. Och författaren har också fått The CWA Ellis Peters Historical Award 2007 (vilket jag inte har en aning om vad det är, men det låter sannerligen bra).

2 kommentarer:

  1. Kul att se vad du tyckte. Har inte hunnit läsa ut den ännu, men hade gärna diskuterat den i Picket och pocket. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kanske kan prata lite extra om den på nästa träff du är med på :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...