9 augusti 2013

Utläst: Cirkeln & Eld


STORE TID vad de här böckerna gjorde mig mörkrädd. Och nervös inför vanliga saker. Till exempel att gå ner till tvättstugan. Man kan ju inte veta om de automatiska lamporna i trapphuset blinkar för att de tänds eller för att det är magi i farten? Och brukar det surra sådär i hissen? Och vad var det som skymtade utanför fönstret?

Men även utan mina lättpåverkade nerver och fantasier så är det här två väldigt bra böcker. En läsupplevelse av sorten ”jag fastnar totalt i berättelserna och äter min lunch jättesnabbt så jag kan gå iväg i ett ostört hörn och läsa i 23 minuter”. Engagerande, minst sagt.

Kort om handlingen, för dig som mot förmodan tänker läsa de här böckerna senare än undertecknad:
På en gymnasieskola i trötta bruksorten Engelsfors får sex personer reda på att de är Utvalda. Häxor med starka krafter som de ska lära sig använda för att stoppa apokalypsen. Som händelsevis ska ske i just Engelsfors. De måste lära sig samarbeta, vilket är lättare sagt än gjort eftersom de inte alls umgås utan snarare ogillar/avskyr/snackar skit om varandra.

Blandningen mellan vardag och magi är klockren. Det liksom kryper på en. Både bitarna om deras vanliga problem och deras rädda världen-problem är påhittade och beskrivna sjukt bra. Och när författarna redan i första kapitlet har ihjäl någon så blir hela läsningen lite mer vansklig. Det kan ju tydligen hända vad som helst med huvudpersonerna.

Tycker också mycket om språket. Det känns äkta, och även om historien berättas ur många olika personers perspektiv har de olika sätt att tänka och prata som gör att man känner igen dem. En favorit:

”Hon trodde att det skulle kännas mer att fylla arton. Bli myndig. Vuxen i omvärldens ögon. Men att få köpa folköl känns inte så stort när man haft världens öde på sina axlar i ett och ett halvt år.”

Jag kan inte komma på någonting som det är likt. Harry Potter är en helt annan grej, med sin uppstyrda trollkarlsvärld och magiska skola. Cirkeln och Eld är mer råa? och mindre sagoaktiga. Det enda som jag hänger upp mig på är att man inte får veta vilka linjer de går på gymnasiet, och att det så lämpligt är lugnt på demonfronten under sommarlovet.

Passar för alla som inte fnyser åt magi och fantasi, och kommer ihåg hur det var att gå på gymnasiet. Eller i och för sig går på gymnasiet, eller är i åren runtomkring. Bok ett och två finns i både inbundet och pocket, men del tre kommer först i november. Håller andan och väntar.

Betyg: 4 rävar (och 1 korp)
Titel: Cirkeln / Eld, del 1 och 2 i Engelsforstrilogin
Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Förlag: Rabén & Sjögren 2011 / 2012
Antal sidor: 516 / 634
Hittas t.ex. här: CirkelnBokus, Adlibris / EldBokus, Adlibris


Finfint på pärmens insida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...