18 augusti 2013

Strategispel som får högt betyg: Power GridPower Grid går ut på att bygga städer och försörja dem med el. Elen kommer från olika kraftverk, som köps genom auktioner. Dessutom måste man skaffa passande råvaror för att driva kraftverken och därmed få in pengar. Efter ganska mycket regelläsning och utställning av grejer börjar man med att bestämma turordning, och det återkommer under hela spelets gång. När någon har byggt 21 städer (antalet beror på hur många som spelar) vinner den som just exakt då kan försörja flest städer med el.Så här tyckte juryn:

Betyg: 8
Välbalanserat och spännande. Gillar att man får göra något hela tiden. Min enda invändning är att man spelar och spelar och gör planer, och sedan tar det slut väldigt abrupt.

Betyg: 8
Bra spelmekanik och roligt tema. Får inte full pott pga jag förlorade. Pluttar och pinaler av gedigen kvalitet.

Betyg: 8
Ett spel med lagom mycket att hålla reda på – man kan planera en bit men inte jättemycket framåt. Bra fördelning mellan tur och skicklighet.

Betyg: 10
Korten har ett mycket snyggt format. Spelet var roligt hela tiden. Eftersom den som låg först fick sämst utgångsläge inför varje runda jämnades det ut bra, och man visste inte vem som skulle vinna.+
Spelplan med två sidor gör att man kan variera spelet.
Lätt att komma ihåg vad alla saker gör. Inte ett sånt spel där man sitter och tittar på en träbit och tänker "vad gjorde bonden nu igen?"

-
Mycket räknande. 29+33 kan vara svårt om man är trött.
Man kan bli less på det eftersom det inte är jättestor variation i vad som händer från omgång till omgång.
Många specialregler som inträffar i specialfall, regelboken nära till hands ett krav.

Spel: Power Grid
Speltyp: Strategispel
Antal spelare: 2-6
För ålder: 12+
Tidsåtgång: 2 timmar +/- en halvtimme
Hittas t.ex. här: Collectors point, World of Board Games

4 kommentarer:

 1. Kul att du har börjat recensera brädspel! Vi spelar spel var och varannan helg, men det blir mest kortspel nu. Förra helgen försökte vi lära oss Netrunner, men vi behöver nog läsa regelboken några varv till.. :P Power Grid verkar skoj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brädspel är fröjden! Kollade upp Netrunner lite nu, och det verkar S V Å R T! Och ett sånt spel som man helst ska få förklarat av sig från någon som redan kan, istället för att läsa sig till hur man gör.

   Radera
 2. Vilken ovanlig spelide. Eller är det bara jag som är ur sync?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själva kraftverksidén har jag heller aldrig sett förut. Kanske årets julklapp till din "fakta om hur snabbt all el försvinner om alla dör-källa"? :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...