4 augusti 2013

Presentation av speljuryn

I väntan på själva testningarna börjar jag med en presentation av speljuryns fyra stadigvarande medlemmar. Halva juryn bor dock väldigt olämpligt till, varför spel mest kan testas på sommaren. Man kan gissa vilken som är deras favoritspelpjäsfärg utifrån deras sjukt coola artistnamn. Och man får gissa vem som är jag, ty detta är en anonym jury, som sammanträder i ett rum med stolar märkta med deras namn. Ungefär.

Namn: Gröna Grodan
Favoritspel just nu: 7 Wonders
Andra bra spel: Agricola, Dominion, Stoneage, Tjurskalle, Kalaha
Sämsta spel: Monopol. Värdelöst och tråkigt. Man går bara runt och runt och blir av med alla sina pengar.
Tre saker som gör ett spel tipp topp en tia i betyg: 1. Omväxlande – ska ha en spelmekanik som tillåter olika sorters strategier som kan leda till vinst. 2. Ett tema som är roligt och relevant för spelmekaniken. Exempelvis Agricolatemat som är ”Min bondgård för vuxna”. Det känns som att man är på en bondgård och har en miljard saker som man borde göra samtidigt, men man kan bara välja en. 3. Pluttar och pinaler av gedigen kvalitet.
Bästa spelsnax: Te och mackor som inte är mjöliga. Eventuellt kan man ha keso om man har inplastade kort.

Namn: Gule Böj
Favoritspel just nu: Settlers
Andra bra spel: Ticket to Ride, Alias, Spank the Monkey, Alhambra
Sämsta spel: TP. Det är tråkigt och för svårt. Jag kommer dessutom alltid sist.
Tre saker som gör ett spel tipp topp en tia i betyg: 1. Interaktion mellan spelare. Det ska inte bara handla om vad jag själv gör, då kan man lika gärna lägga patiens. 2. Det ska vara mestadels strategi, men en liten gnutta tur. Som i Settlers. 3. Det ska vara lagom mycket att hålla reda på. Man ska inte behöva ta fram regelboken tusen gånger om man inte har spelat på några månader. Då blir det också hyfsat lätt att förklara för nya spelare.
Bästa spelsnax: Bara vatten. Inget som kan störa min strategi eller ge en sockerdipp om jag ska ta ett viktigt beslut.

Namn: Lila Laman
Favoritspel just nu: Alhambra (med cirka 1-2 expansioner)
Andra bra spel: Ticket to Ride, Carcassonne och Rappakalja. Samt Yatzy (som är ett mobbat spel som inte uppskattas nog i dagens samhälle).
Tre saker som gör ett spel tipp topp en tia i betyg: 1. Flera olika saker man kan satsa på – man ska inte behöva vara "lite bra på allt". 2. Spänning som kommer sig av att man inte vet vad andra ska göra eller vilka kort/siffror/saker som kommer upp. 3. Möjlighet att göra en plan.
Sämsta spelet: Zapp Zerapp, ett spel som går ut på att skaka behållare för att gissa hur många järnkulor som är i dem. Tinnitusvarning. Och NOLL variation.
Bästa spelsnax: Något blött och något gott. Kanske te och mat på pinne. Geleråttor?

Namn: Svarta Fåret
Favoritspel just nu: Magic the Gathering och Power Grid
Andra bra spel: Alhambra, Dominion och Elasund
Sämsta spel: Så ska det låta eller något annat sångspel
Tre saker som gör ett spel tipp topp en tia i betyg: 1. Bra mix mellan skicklighet och slump. Man ska kunna göra en plan och ha en strategi, men inte ha perfekt information. 2. Spelet ska inte vara exakt lika varje gång, t.ex. genom att man kan variera setupen eller om spelet kan utveckla sig olika från samma utgångspunkt. 3. Man ska kunna vända ett underläge; det ska inte vara avgjort vem som vinner direkt i början. Plus, eller det kanske ingår i punkt tre, så ska man kunna göra något meningsfullt när det är ens tur. Tråkigt när man tittar sig omkring och bara ”nähä, kunde inte göra nåt, din tur”.
Bästa spelsnax: Okladdigt lösviktsgodis

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...