16 augusti 2013

Ger jag alla böcker 4 poäng?

Bland de senaste utlästa böckerna har många fått fyra poäng av olika slag – broderibågar, lungmos och rävar. Nu vill jag också ge fyra poäng till nyssutlästa Señor Peregrino av Cecilia Samartin. Är inte det lite tjatigt, fegt, enahanda?

Nja, det tror jag inte. Alla böckerna ÄR värda fyra poäng, och jag kan inte skilja dem åt. Alla är mycket bättre än en genomsnittsbra bok, men når inte riktigt fram till en omvälvande läsning som jag inte kommer glömma eller har gett mig en Läsupplevelse (för att låna Fabulerat-Josefins ypperliga ord).Bland femmorna hamnade Utrensning utan tvekan. Där hamnade kanske någon Nobelpristagare innan jag blev mitt nya, strikta jag med strängare bedömning. Men Ormboet, Flugornas herre, Den räddade tungan, Älskarinnorna och kanske några till kvalar fortfarande in.

Har kommit fram till att jag är nöjd över att läsa många fyrapoängare. Det skulle vara för ansträngande att bara läsa fempoängsböcker, men jättetråkigt att läsa mest treor. Slöseri med tid. Fyrorna är fantastiska, och efter ett tag så kanske någon av dem känns mer som en femma.

Så kan det bli.

Hur bedömer du böcker du läst?

10 kommentarer:

 1. Försöker gå efter goodreadsskalan men finner också att det blir mycket 4or.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goodreads måste jag snart kolla in tror jag, verkar smart! 4:or är bra :)

   Radera
 2. De flesta av mina böcker är också fyror (på en 1-5 skala) och de är bland de bättre jag läser konstigt nog (alltså det händer nog oftare att jag läser om fyror än femmor t.ex.). Tvåorna är tråkigast för de är inte ens så dåliga att det blir ett nöje att såga dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt definition av tvåor! Håller med om att fyrornas omläsningspotential är större.

   Radera
 3. Jag läser också mest fyrapoängare, men liksom du tycker jag att det är slöseri med tid att läsa "dåliga" böcker. Jag brukar använda Boktipsets betygsestimator för att försöka gallra ut vilka böcker som verkar läsvärda. Har en bok ett estimerat betyg runt 3 eller lägre så vill jag helst inte läsa, faktiskt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer det bra - Boktipset? Jag gillar ju Filmtipset och tycker att det stämmer fyra gånger av fem (mest chansning är det på femmorna, de där filmerna som är speciella för andra kanske inte är det för mig och vice versa). Där går jag också helst på fyrorna, men kan ändå se en estimerad trea-film med behållning. Men jag minns dem sällan. Intressant att du väljer bort även treor! Modigt.

   Radera
 4. Ja det här med fyrapoängarnas härlighet gälelr både för böcker och film har jag märkt. Femmorna är liksom överväldigande, men ofta också ganska pretto. Jag säger som du, det blir för jobbigt att läsa många av dem. Fler fyror till folket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fyra poäng är mer än fem poäng" kanske kan bli en ny slogan? Eller ett barnprogram? Eller ett bokbloggarprogram? :P

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...