1 maj 2013

Varför heter den Tankeläsaren?

Först vill jag uttrycka mitt missnöje över titeln. Huvudpersonen (som är den coolaste hjältinna jag träffat på länge) borde få ha en större del i titeln på sin egen bok. Dessutom är den väl ändå en spoiler? Lite som om Harry Potter och den flammande bägaren skulle heta Harry Potter och fejk-Moody.


Tydligen har jag omslaget för vuxna. För guldfärg och sirliga dolkar är sjukt vuxet.

Men sedan vill jag uttrycka mitt stora nöje över allt annat (typ) med boken.

Handling: I ett sagorike (det finns karta i början, hurra!) föds vissa barn med olikfärgade ögon. Det betyder att de har någon slags gåva, och måste flytta till kungen och bistå med sina tjänster. Gåvan kan vara allt från ”bågskyttets gåva” till ”gåvan att svälja stenar”. Vår hjältinna heter Katsa och är begåvad med dödandets gåva. Det gör henne till kungens egna lilla dödsmissil.

Katsa är dock inte så nöjd med detta och tillsammans med sina vänner skapar hon en underjordisk rörelse för att hjälpa de som blivit orättvist behandlade. I denna rörelse befriar de en person, vilket leder in henne och prinsen Po på ett räddningsuppdrag av betydligt svårare art...

Som Eddings-nörd så ser jag likheter med världen i Sagan om Belgarion, är inte den där ön misstänkt lik Riva? (Eller så associerar jag bara för att det finns ett Murgon city.) Men där Sagan om Belgarion har långa religionshistorier och tusenåriga strider hit och dit och en sjukt lång resa som aldrig tar slut, så slutar den här boken väldigt hastigt. Antiklimax kan man kanske kalla det.

Gillar den väldigt mycket ändå. Det är en bra blandning av spänning, personlig utveckling, påhittad värld, ädla ändamål och kärlek. Om boken hade en lukt skulle det vara mossa, häst och blod.

Betyg: 4
Titel: De utvalda : tankeläsaren
Författare: Kristin Cashore
Översättning: Carina Jansson
Förlag: Semic, 2011
Hittas t.ex. här: Bokus, Adlibris.

PS: Och jag har just börjat läsa del två i serien! Fint minsann. Lite mer Imperiets dotter-stil över den, om jag ska jämföra med min tonårstids största fantasyserier. Perfekt med ledig dag. Hejdå!

4 kommentarer:

 1. Den har jag i hyllan fortfarande oläst men det bådar ju gott i alla fall :)

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om att Tankeläsaren är en missvisande titel. Att bara kalla den Särling hade ju varit bättre. MEn det är en bra bok! :)

  SvaraRadera
 3. Funderar på att läsa den här boken

  SvaraRadera
 4. Ja men eller hur är titeln en spoiler?! Kunde väl hetat "Katsa - en mördarmaskins bekännelser" eller nåt (o så romantiskt).

  "fejk-Moody"...:D :D

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...