12 maj 2013

En smakbit ur en bok med mycket mat

Flera söndagar har jag tänkt vara med i Flukten fra virkelighetens "En smakebit på söndag" men det har inte blivit av. Men nu fanns både tiden och en bok som jag verkligen vill dela en smakbit från!

Det är 1938 och Maj har gift in sig i en fin familj i Örnsköldsvik. Maken är dubbelt så gammal, och det är inte sparat några bröllopsfoton. Det var ju inte så här det var tänkt...

Smakbiten kommer alltså från boken Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Jag har läst ungefär halva, och författaren lyckas bygga upp en så ödesmättad stämning inför en födelsedagsmiddag att jag gått och gruvat mig hela dagen för att läsa vidare. Scenen är köket. Klockan är kvart i fyra. Gästerna kommer klockan fem.

”Maj bläddrar fram till avsnittet om bordsplacering i husmodersalmanackan för att få honom att fatta att det inte är något att ta lätt på. Själv har hon inte kunnat bringa reda i rangordningen, bara hon får sitta så hon snabbt tar sig in och ut ur köket. Att de ska vara så många. Gädda för sex, åtta, men femton! Hon kan omöjligt servera från fat. De måste ta för sig själva.”

Hör man inte katastrofen närma sig!

Fler smakbitar hittar du här: Flukten fra virkeligheten

4 kommentarer:

 1. Uff og uff, dette kan da aldri gå bra. Denne boken kom ut på norsk tidligere i år faktisk :) Veldig hyggelig at du har kastet deg med på smakebitutfordringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en lagom svår utmaning att vara med i :)

   Radera
 2. Och alla dessa rullrån hon gör! Det måste ju vara något för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag tror hon gör dem i nästa bok? För här har hon bara grämt sig över att Ragna fick rullrånsjärnet. Och gjort "inte så små" kakor... Kan dock förstå att Maj går all in på rullrånen.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...