7 april 2013

1,5 timme och 4 rullrån senare

Eftersom det är många som engagerat sig både via mejl och kommentarer (många=allt över två) angående rullrånen kommer här den ocensurerade sanningen om Att Baka Rullrån. Receptet hämtade jag från Supertanten, och det inleds med att hon skriver ”En fin och frasig kaka som inte är helt enkel att baka.” Jag lovar, det är i n t e en överdrift.

(Bloggen byter nu ett tag ut första o:et i bokblogg mot ett a som i bakblogg, så är du primärt intresserad av böcker, hoppa över kommande text och bilder. Är du rädd för kaoz, sluta läs nu.)

Steg 1: Att göra smeten. 
”Lätt som en plätt, det är ju bara fyra ingredienser”, tänker jag i mitt övermod. Receptet säger: ”Häll i mjölet och rör tills smeten är klimpfri.” Joråsåatteeeh… Se bild.Steg 2: Grädda smeten.
”Värm järnet och smörj det noga” säger receptet. Jag smörjer och smörjer. ”Häll i en matsked smet” säger receptet. Jag häller i en matsked smet. Smöret jublar över detta och skickar ut små fyrverkerier av kokande smör, det rinner ohejdat åt alla håll. Svallvågorna letar sig över spiskanten. Eventuellt var det sista ett ljug.

Steg 3: Rulla rånet.
Efter en minut (jag räknar noga) ska då detta rån rullas. Det visar sig svårt. Jag har skapat en sju centimeter i diameter friterad seg sak, som trots mitt ihärdiga smörjande sitter fast. Sitter fast! Den borde gå att vända i luften, så mycket smör som flödar i detta kök.

Det blir inte ett rullat frasigt rån, utan en seg degskulptur. Men som den rutinerade plättstekare jag är tänker jag att det är ju den första. Den blir aldrig bra. Friskt mod, häpp häpp, slänger på en ny omgång smet. Mindre smör, mer smet. Tre matskedar, för att vara på den säkra sidan.

KAOS! Smet rinner åt höger. Åt vänster. Köket fylls av os. Jag funderar på att hämta brandfilten från hallen. Inte heller detta rån blir en succé. Provar justera värmen: upp, ner, upp igen. Justerar mängden smet. Provar att vända järnet efter halva tiden. Steka dubbla tiden. Dubbla tiden på olika sidor. Osv. osv…(Överväger också att lägga till några kommentarer i receptet. Ingredienser: En rulle hushållspapper.)

Efter en och en halv timme har jag åstadkommit fyra rullade rån, tre sega rullade rån som liksom böjer sig om man håller upp dem i luften, och X antal oformliga slängda saker. Då bränner jag fast exemplar nummer Y, som inte går få loss med gaffeln.Steg 4: Alternativa lösningar
Jag ger upp och försöker steka smeten i vanlig stekpanna. Till er som tänkt prova detta – undvik. Smeten återgår på något mystiskt vis till läget som syns i bild 1.

- - - - -

Härmed säger jag upp min bekantskap med rullrånsjärnet, och startar istället en orden som går ut på att hylla de som har kännedom om Konsten Att Baka Rullrån. Varje gång jag äter rullrån hädanefter ska jag utföra en speciell ceremoni i vördnad inför bagaren.

Och det var hela historien. Har nu andra sjukt viktiga saker att göra, typ putsa glasögonen och torka köksgolvet med diskmedel pga. smörfyrverkerier vid spisen.

5 kommentarer:

 1. Nej! Jag trodde du skulle öva, öva, öva nu så vi fick mumsa i oss på nästa Picket & Pocket;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade sannerligen varit stiligt! I nuläget hade någon fått ta degskulpturerna, för att det skulle räcka till alla... Kanske inte lika stiligt :)

   Radera
 2. Ha ha, jag ska inte skratta åt eländet... men din beskrivning... Det finns kanske någon kurs med en erfaren bagare som du kan gå? Modigt av dig att pröva iaf. Tänker du stämma "Supertanten" nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske på ABF i så fall. Rullrån for dummies. Tänker inte stämma boken, fick ju en upplevelse ;)

   Radera
 3. Så roligt berättat. I sanning dråpligt. Var de åtminstone goda de du fick till?
  Du får göra som min mor - hon har tillrånsjärnet på väggen som dekoration.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...