7 juli 2013

Tungt och välskrivet med klaustrofobikänsla

Har väntat med att skriva den här recensionen så att jag kan börja den med:

HAR JUST BLANKAT AV DISKBÄNKEN.

För det är en sak som jag aldrig reflekterat över innan att man gör. Men det gör man ju. Och tusen andra hushållsgrejer som liksom inte är Det Viktigaste I Ens Liv, utan de går av bara farten. Men i Att föda ett barn är skötseln av hushållet allt, och hushållsalmanackan en livboj. Ett ovårdat hem är bevis på att man inte duger. Om man kommer utifrån, underifrån, och inte kan koderna alltså. Annars kan man göra lite som man känner.

Det är sent trettiotal i Örnsköldsvik, och Maj med de snygga benen råkar bli gravid. Och hon råkar också gifta sig med barnafadern, den mycket äldre, frånskilde Tomas, som bor i lägenheten ovanför sin mor visar det sig. Tomas har en stor familj på sju syskon, och alla umgås enligt traditionens bud vid alla högtider. Det är ju en lite finare familj med anseende och sommarnöje. Maj kämpar för att passa in, att vara tillräckligt bra och inte lukta illa. Att baka nätta kakor och laga rätt meny.

Att föda ett barn var en jobbig bok att läsa. Motsatsen till feelgood. Känslan är klaustrofobisk. Hon blir så fast, Maj, och så ensam. Vill ge en applåd till dagens barnbidrag och föräldrapenning och allt som finns, så att kvinnor idag kan välja att inte slukas av relationer som de inte vill ha, om de skulle råka föda ett barn. Visst finns det ljusglimtar i Majs värld också, och somliga som kanske är vänner, men det mesta är så tungt och skört på samma gång. Majs ångest beskrivs med ett ovanligt språk, ett speciellt språk, som kräver mycket tid för att man ska hinna ta in allt. Jag rekommenderar den starkt.

Om ett år eller två kanske jag har hämtat mig från den instängda känslan och orkar läsa fortsättningen. Men läsas ska den.

Betyg: 4 gäddor
Titel: Att föda ett barn
Författare: Kristina Sandberg
Förlag: Norstedts (2010)
Antal sidor: 488
Hittas t.ex. här: Bokus, Adlibris

8 kommentarer:

 1. Vilken bra recension du skrivit! Jag kan faktiskt hålla med om allt du säger! Och jag har inte heller läst del två...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska visst bli tre delar allt som allt, och jag tror att med ett års mellanrum är lagom att ta sig genom dem. Hoppas du fortsätter!

   Radera
 2. Fortsättningen, Att sörja för de sina, kommer annars på pocket till veckan, 17 juli. Om du känner för att spä på klaustrofobi-känslan lite ytterligare. Det blir mitt i min semester och jag står själv i valet och kvalet om det är en bok som passar semestern eller om den bara kommer få mig att sparka bakut och gå tillbaka till jobbet i rena anarkin mot husmoderslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, arbetsgivare kanske börjar låna ut Maj-böcker till sina anställda som ett medel för att korta ner semesterperioderna? :P
   Tror att jag väntar lite med del två, även om pocket är trevligt format när det är så tjocka böcker!

   Radera
 3. Det låter som en läsvärd bok! Den ska jag definitivt lägga på minnet. :) Eventuellt blir den också den första bok jag läser som utspelar sig i Övik..

  SvaraRadera
 4. Det var den första Ö-viksboken för mig också! Det vore kul att sätta ihop en lista med böcker som utspelas i Norrland, se hur många man hittar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske en ny projektidé: läsa en bok från varje landskap i Sverige!

   Radera
  2. Hm... inte så dumt... *noterar i det mentala idéanteckningsblocket*

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...