21 juli 2013

En storm kom från paradiset

– Du menar att du återvände till Afrika frivilligt?

Det är frågan. Frågan som P får när han sitter i en cell, anklagad för spioneri, i väntan på att få komma in i ett land där han ska flyga besprutningsplan. Att just det landet och hans hemland har en komplicerad politisk historia har han liksom inte tänkt på.Senaste bokcirkelboken En storm kom från paradiset har ett fantastiskt språk. Det finns inte ett onödigt ord i texten utan allt är genomtänkt. Det är en av de bäst skrivna böckerna jag läst i år, även om jag efter ungefär en tredjedel tyckte att den blev lite långsam. Jag gillade inte någon av karaktärerna heller. Men det gjorde konstigt nog inte så mycket. Det precisa och speciella (men samtidigt väldigt vanliga) språket gjorde hela boken bra.

Författaren kastar om väldigt mellan poetiskt och långsamt och mer faktaboksaktiga stycken. Älskar kontrasterna. Här är ett exempel som börjar med att huvudpersonen står vid ett fönster:

”Han andades, satte handen i det vita, suddiga. När han tog bort den liknade avtrycket utbredda fjädrar, vingpennor.

Cessna T-37 var ett lättviktigt, tvåsitsigt skolflygplan ursprungligen framtaget av amerikanska flygvapnet. Det hade två Continental-Teledyne J69-T-9-turbojetmotorer, byggda på kontrakt av franska Turbomeca Marboré.”

Det är en ganska kort bok, tunn till formatet men sannerligen inte till innehållet. Men man måste läsa mycket mellan raderna. En bok som kräver ganska mycket av läsaren, tyckte bokcirkeln.

Johannes Anyuru har skrivit den här boken om sin pappa. Det känns som att han letar efter vart hans pappas historia började, för att få en punkt att starta från med sin egen. Låter mkt djupt och så, men om man inte vet det, var ska man då hålla i sig?

Berättelsen växlar mellan dåtid och nutid, här och där, men det blir inte trassligt. Han skriver om utbildningen i flygvapnet, flykten, slumpen, hoppet, drömmen, och hur flygandet blir ett sätt att andas. Och det är antagligen därför som han, P, återvänder till Afrika.

Betyg: 4+
Titel: En storm kom från paradiset
Författare: Johannes Anyuru
Förlag: Norstedts (2013)
Antal sidor: 247
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus

2 kommentarer:

  1. Jag har också precis läst ut den och tyckte mycket om den. Håller med om att den kräver lite av din läsare.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra bokcirkelbok. :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...