26 juli 2013

En lättsmält sak

Joråsåatteeh... Nu har jag läst den 19:e boken om Stephanie Plum. (19! Hur blev det så många?)

Bakgrundsinfo: Stephanie jobbar på en borgensbyrå med att hämta in folk som "glömt" att gå på sin rättegång. Borgensbyrån vill inte förlora pengarna som de lagt ut så de vill få tag i dessa mer eller mindre suspekta typer. Stephanie får bara lön när hon lämnar in en smitare till polisen, och eftersom hon alltid ligger efter med hyran och råkar få sina bilar förstörda (uppeldade, sprängda, bombade, etc. etc.) behöver hon alltid pengar.


Boken mot vinterbakgrund. Lånade den i januari (?) men hann inte läsa pga pristagarspurt. Nu gick det bättre. Angående omslaget vill jag dock invända att Stephanie Plum i princip ALDRIG har högklackat. Inte ens när hon är brudtärna. Så vem är det på bilden?

Böckerna innehåller alltid:

1. En borgenssmitare som är svår att hitta, oftast med hög borgenssumma. Det är alltid något lurt med dessa, och en slags pusseldeckarstil på det hela.
2. Flera borgenssmitare som borde vara lätta att hitta men inte alltid är det. Oftast med liten borgen. Dessa dyker upp lite mellan varven och håller uppe tempot, och har ibland viktig betydelse för huvudfallet. I denna var det en person med en hawaiiansk tiki.
3. Rapp dialog, som jag tycker är bokens bästa grej. Funkar inte riktigt lika bra i översättning, läs på engelska.
4. Stephanies velande mellan Joe Morelli och Ranger. Just nu – mest Morelli.
5. Mormor Mazur (med ett självförtroende av stål) som ställer till förödelse på begravningsbyråerna.
6. Dödliga hot/faror mot Stephanie och hennes sidekick Lula.
7. Ätande av olika amerikanska snabbmatsgrejer som kycklingdelar och munkar.

Och nummer 19 är inget undantag. Detta är därför inte böcker som man läser för att hitta något nytt eller utveckla sin litterära smak. Det ÄR samma handling i alla. Men det är extremt underhållande, lite spännande, och ganska roligt för det mesta. (Dessutom hejar jag på Morelli, så jag vill ju veta hur det går...)

Betyg: 3 försvunna patienter
Titel: Notorious Nineteen
Författare: Janet Evanovich
Förlag: Headline Review (2012)
Antal sidor: 302
Hittas t.ex. här: Bokus, Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...