19 juli 2013

Mysig bok om solidariska quebecbor (och deras fiskar)

Snabblånade en bok som jag hört omnämnas som ”sommarens bästa feelgood”. Och det kan nog stämma. Det är ju trots allt en bok som har kapitel som heter ”Finns det något vackrare än kärlek?” och ”Slutet gott, allting gott”.

Handling: Boken utspelar sig under några dagar vintern 1998 när en isstorm skapar kaos i Quebec. Det är strömavbrott. Det är köer till konservhyllan. Det är extremt halkigt. Och mitt i denna is finns ett bostadsområde där grannarna är som grannar är mest, håller på med sina egna problem och hälsar sådär på avstånd. Men på grund av isen skapas nya mönster. De ändrar riktning lite, och börjar hjälpa varandra. Relationer startar och förändras…


Mycket av handlingen är badrumsbaserad.

Gillade: Att den är skriven i glimt-form, att man får små bitar från olika karaktärer och det blir en större bild. Undergångs-men-det-finns-hopp-stämningen. Nördigheten om fiskarna. Fick också känslan av att det verkligen var ett barn som berättade vissa kapitel.

Gillade inte: Den har inte ett perfekt språk med perfekt flyt hela tiden, men om man läser sista kapitlet och tänker att det är så texten kommit till, funkar det i alla fall.

Betyg: 4 gasoltuber (små)
Titel: Fiskar ändrar riktning i kallt vatten
Författare: Pierre Szalowski
Översättning: Magdalena Sørensen
Förlag: Sekwa (2013)
Antal sidor: 262
Hittas t.ex. här: Bokus, Adlibris

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...