31 juli 2013

Favorit i repris: Storgatan 2 av Sinclair Lewis


Titel: Storgatan 2
Författare: Sinclair Lewis
Läst tidigare: Storgatan 1

Ny grej: Favorit i repris! Det fanns ju en del Nobelpristagare som behövdes läsas mer av, och nu har jag vilat pristagarläsningsnerven tillräckligt länge. Först ut är Sinclair Lewis med boken Storgatan del 2. Originaltiteln är Main Street, och boken har delats upp i två på svenska. Oklart varför. Omslagsbild till höger. Man kan tro att det är en tråkig bok, men det är det inte.

I denna del två kämpar Carol vidare med att både försöka passa in och att förbättra den självgoda präriestaden Gopher Prairie. Hon är dock inte lika säker längre på att det faktiskt är möjligt. Ibland vill hon hellre fly.

Några nya karaktärer dyker upp, och Carol åker på resa, både med och utan make. Hon flyttar till en större stad och hänger med suffragetter. Inte någon revolutionerande handling eller spännande så man sitter och våndas, men jag gillar hur boken beskriver medelklasstadens strikta normer och hur den amerikanska identiteten växer fram. Samtida med Downton Abbey, men i en helt annan värld.

Och så var det igenkänningsfaktorn. Är trött på folk som bara vill prata om vad andra gör, har köpt eller borde göra, samt hur förträffliga deras egna åsikter är och hur konstiga de som gör på ett annat sätt är. Därför känner jag mycket starkt för Carol Kennicott, ty hon upplever samma sak. Storgatan i boken finns på många ställen, fortfarande. HEJA CAROL!

Bortglömd pärla, är vad den är. Språket är liksom frasigt och skarpt, och driver med både karaktärerna och samhället. Lästips, om man vill testa en pristagarbok av äldre stil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...