12 juli 2013

Hemligheternas rike – bra titel

Semesterns första bok blev den tredje delen i fantasyserien De utvalda. Läs inte mer här nu om du tänkt läsa hela serien från början och inte vill veta några detaljer.18-åriga Bitterblue försöker sätta sig in i sina plikter som drottning av Monsea. Det är åtta år sedan kung Leck dog, men dimman han spred verkar dröja sig kvar både här och där. Bitterblues fyra rådgivare dränker henne i pappersarbete, så hon börjar smyga ut på nätterna för att ta reda på hur saker och ting egentligen är i Monsea. Det hon hittar är gåtor, konspirationer och en flod full med benknotor. Bitterblue försöker ta reda på vem hon är, vem Leck var och vilket slags kungadöme Monsea ska bli i framtiden. Kanske inte den mest originella grundstoryn, men detaljerna och karaktärerna gör att jag gillar. Mycket.

Det är kul att få veta hur det gått för Katsa, Po och de andra från första boken. Som att återse gamla vänner. Och det är spännande att följa Bitterblues jakt på minnen och sanning. Och chiffren! Intressant. En av de nya karaktärerna som jag gillar mest är den 90-årige särlingsbibliotekarien Död (uttalas Dödd) som minns allt han läst. Han har även fått äran att skriva en underhållande personförteckning i slutet av boken.

Hemligheternas rike var en sån där fängslande bok som man inte vill lägga ifrån sig, och om man inte vore så fruktansvärt gammal och förståndig skulle man läsa klart den på en gång även om det tog hela natten.

Betyg: 4 broderade lakan
Titel: Hemligheternas rike
Författare: Kristin Cashore
Översättning: Carina Jansson
Förlag: Semic (2013)
Antal sidor: 619
Hittas t.ex. här: Bokus, Adlibris

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte också om den här men den första tyckte jag bäst om, de andra nådde inte riktigt upp till samma nivå hos mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hade gärna läst fler böcker om Katsa och Rådet. Den här är ju lite om dem, men det hade lätt kunnat finnas typ tre i samma stil som den första :)

   Radera
 2. kommer det en fortsättning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag vet inte! Hoppas att det gör.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...