14 april 2012

Jerka om nordamerika

I bokbloggsjerkan är uppmaningen denna vecka: Pusha för en nordamerikansk författare som du gillar, vilket först kändes lätt och sedan svårt. Författare verkar sällan vara från nordamerika, de verkar vara från Sverige och Frankrike och Storbritannien och sånt, i alla fall om jag tittar på min egen läslista.

Men. Den nordamerikanska nobelpristagare som jag gett högst betyg hittills är Isaac Bashevis Singer (för Skuggor över Hudsonfloden) men jag tycker att Toni Morrison är roligare att tipsa om för jag vill läsa mer av henne, och då vinner hon ju i längden. Mkt logiskt.

Av böckerna på bilderna har jag läst Beloved (Älskade på svenska) och A Mercy (En välsignelse på svenska) (väldigt bokstavliga översättningar, det gillas). Det var två böcker som handlade om USA:s historia och nutid och slaveri och frihet och människoöden och döden. Samt lite om spöken. Vill gärna fortsätta med The Bluest Eye, som är Morrisons första bok, eller Sula, som också verkar bra. Lite lyxigt att ha så många olästa!13 kommentarer:

 1. Åh Toni Morrison är fantastisk. Jag har läst Beloved två gånger och vill läsa mera. Bra att du påminde:-)

  SvaraRadera
 2. The Bluest Eye är min favorit!

  SvaraRadera
 3. Vad roligt! Jag vill gärna få tag i den på svenska, får kolla bibliotek för på bokus/adlibris finns den inte.

  SvaraRadera
 4. Svar: Känner igen mig med att man bara går och plocka på sig böcker. Älskar bibliotek! Allt jag säger är sant kommer nog att bli en av de första böckerna jag läser för det är en lånebok.

  SvaraRadera
 5. Tack- måste påminna mig att ta tag i denna författare som legat och velat bli läst i många år nu. Men det kommer alltid nån svensk, britt eller annan som tränger sig före och vill bli läst.

  SvaraRadera
 6. Åh Gud. Jag älskar verkligen Toni Morris !

  SvaraRadera
 7. Så himla bra med såna här tips om man vill läsa mer nordamerikanskt, tack för det :D

  SvaraRadera
 8. Jag brukar känna mig lite avogt inställd mot "nyare" Nobelpristagare, men det här låter ju faktiskt som något jag skulle kunna tycka om.

  SvaraRadera
 9. Jag undrar om jag har läst något av henne? Jag är osäker, skriver upp henne istället.

  SvaraRadera
 10. Åh, hon är ju såå bra. Fast ska jag vara ärlig så hade jag glömt av henne. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 11. Kul att så många gillar Morrison! Det är fint när en Nobelpristagare är både läst och omtyckt, det känns som att akademien träffat extra rätt då. Särskilt när de är så här bra.

  SvaraRadera
 12. Tack för tipset! Jag har inte läst något av Morrison, men ska lägga henne på minnet. :)

  SvaraRadera
 13. Nordamerikansk författare tycker jag är lätt. En av mina favoriter är Lionel Shriver som skrivit fantastiska Vi måste prata om Kevin.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...