29 september 2013

Bokmässans läskigaste häst

Inte vet jag vad ni gör just nu, men själv sitter jag och processar intryck. Sorterar tankar. Lägger idéer i kö i huvudet. Och vad kan bättre illustrera detta än bokmässans läskigaste häst?


Läskig häst på bokbussbak.

100 000 besökare på Bokmässan - alla var där på lördag.

Lördagens snyggaste monter: Skåne!


Adlibris har tillägg till min A-till-Ö-av-läsning-lista:


Lördagens bästa grej: Bokbloggarmiddag på Pinchos. Gott, trevligt och varmt!

28 september 2013

Det här med planering och verklighet

Det här med planering alltså. Min bokmässefredag var så fint uppstyrd och inskriven i blocket: frukost, seminarie 1, 2, 3, mingel och montrar.
Hej hopp!
Efter bloggfrukosten följde jag ingen plan förutom minglet.
Men det gjorde liksom inget.
Bokmässefredagen visade sig bli till och med bättre än torsdagen.

Bildbonanza!


Cecilia Samartin och David Safier berättar om sina böcker, inför ett gäng morgonpigga bokbloggare i Bazars monter.


Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo berättar om att skriva en bok tillsammans. Den största konflikthärden var tydligen stavningen av åh. Bara å eller med h på slutet?


Vibeke Olsson intervjuas av Anna Braw i Libris monter. Efteråt fick jag säga till henne att jag älskar böckerna om Bricken, och köpa signerad bok. Fröjd för en boknörd!


Bloggambassadörerna förbereder mingel. Bokbord! Bubblor! Kaffe!


Bokbloggare minglar, väljer böcker, pratar böcker, byter böcker. Två timmar går snabbt!


Snyggaste tavlorna kan man tävla om i en monter jag glömt namnet på. Men den har röda väggar och säljer pocketar!


Sist på mässan: montermingel hos Hoi förlag. Där träffade vi trevliga bloggare och Litteraturmagazinetskribenter. Svart och vitt är mässans dresscode.

26 september 2013

Varmt, och rörigt, och högljutt, och... och alldeles underbart



Och så har jag gått på Bokmässan en hel dag. Känner jag mig inspirerad? Ja! Känner jag mig totalt utmattad? Ja!

Dagens insikter:
1. Jag har ingen aning om hur författare ser ut.
2. Genom extrem tur lyckades jag därför fånga Jan Guillou på bild (se ovan) när jag spontanfotade mässvimmel från rulltrappan. Har förstått av rutinerade besökare att ett besök inte är komplett utan att ha sett honom.
3. Seminarieplaneringen håller inte. Jag har lagt in för mycket.
4. Hur man än går hamnar man alltid vid a) rum för poesi, b) Granta, c) rulltrappan upp till trädgårdsscenen.
5. Jag har ett stort (okej, STORT!) behov av mat på regelbundna tider.

Dagens mysigaste monter: Erikshjälpens tidsresemonter med böcker från olika tider och ett halvt bord som sticker ut ur väggen. Hittas på D05:02.


Dagens nyutgivningsinfo: Kulla-Gulla ges ut igen av Svenska barnboksinstitutet. Hurra!


Dagens borde-haft-mer-tid-och-mer-publik: Nobel i Rinkeby - om skolan där eleverna varje år bjuder in, och ofta träffar, det årets Nobelpristagare i litteratur.


Hur var din mässdag nummer 1?

Pressnatta och info om öga

Bokmässans första sak: Pressnatta.
Pressnatta är en slags middag där folk vandrar omkring och skriker högt för att kommunicera. Många pluspoäng för det trevliga sällskapet, det kreativa dekorerandet och mysljusen på toaletterna. Somliga i sällskapet ger även högsta betyg till "den fluffiga kramen från Thomas Di Leva".

Om du följer Bokmassan på Instagram kan du, bortsett från trevliga mingelbilder, även beskåda en horribel bild där det ser ut som att jag håller på att gräva ut mitt eget öga ur huvudet. Så är inte fallet. Ögat är kvar.


Gissa temat!


Med näsan i en bok och Boktjuven plus dekorationer.


Någons mat.

24 september 2013

Mot mässan!

För att inte få mässoverload och bli trött innan det ens börjat så har jag de sista dagarna undvikit Twitter. Undvikit mässans community. Till och med undvikit böcker. Istället har jag tittat på simhopp, gjort pizza, ätit pizza, osv osv.

Men nu, nu är det packat och klart. Alla sladdar är med, och biljetten, och kanske även choklad. Nu, kan jag nog börja tänka Bokmässa! på allvar.

Hoppas vi ses där!


Hur man känner igen mig: Eventuellt har jag kanske en pin där det står Bloggambassadör, och en annan där det står Nobelprisprojektet. I övrigt ser jag förvirrad ut och har lila skor med rosa snören. Hur känner man igen dig?

23 september 2013

Det kan eventuellt behövas FLERA påminnelser

Nej men här sitter jag och vilar mig i form.
Har bläddrat igenom alla seminariepunkter, gjort lista på papper (om internet bråkar) och bestämt vilka skor jag ska ha.
Känns o-er-hört lugnt faktiskt.

Kan någon snäll vara snäll och påminna mig om att allt är helt lugnt imorgon kväll när jag försöker packa men och inte hittar något och alla tröjor är i tvätten och alla sladdar är försvunna och alla listor är för långa och alla tankar är förvirrade?

Tror att det kan komma plötsligt.


Ungefär så här känns det just nu. Fast inomhus. Och med sockar.

21 september 2013

Vernissage! Boksläpp! Och världspremiär!

Igår var jag tillsammans med kanske trehundra andra förväntansfulla på vernissage på Västerbottens museum. Det var varmt. Det var trångt. Och det var helt fantastiskt häftigt att vara DÄR, på plats, när en utställning om ett ämne som aldrig förut fått finnas helt plötsligt blir offentligt för alla. Queera samer. En minoritet i en minoritet.

Dessutom var det boksläpp! Boken heter Queering Sápmi - Samiska berättelser bortanför normen och är helt klart gråtmaterial. Så mycket fint och så mycket hemskt. Människor alltså. Livet alltså. Det är sånt man tänker när man läser.

Och nu blir det bildkavalkad!



















Köp boken hos Qub förlag eller på Västerbottens museum. Klick klick!

PS: På bokbloggsminglet på Bokmässan får man klämma och känna och bläddra lite, ty yours truly kommer att släpa med sig ett exemplar enkom.


Kanske kommer jag att släpa i denna tygkasse?

20 september 2013

Vi måste sluta ses på det här sättet

Utläst: ny bok där hälften är skrivet av Johanna Lindbäck och hälften av Lisa Bjärbo. Bra blandning av två olika stilar, som matchas ihop snyggt. VMSSPDHS är en bok som handlar om hur kärlek liksom bara kan hända, även om det inte var tänkt så, eller kanske passade perfekt. Hanna går i trean på gymnasiet och planerar livets resa till Paris med sin bästa vän. Jens har ett riktigt vuxenjobb och en halvt möblerad lägenhet där det inte bor en fru och ett barn längre. Perfekt tajming! Nej. Men de är sannerligen fina tillsammans, och man (alltså jag) blir alldeles varm i hjärtat av att läsa om deras sprittande känslor, fniss och fikande.

Bok mot bakgrund av "sliten stol" aka nästa projekt. Det går sakta framåt. En stol på två år, kan man säga.

Boken är väldigt lätt att komma in i, "lättläst" vad det nu är för något, och det är kanske det som är den enda nackdelen när jag summerar boken i mitt huvud så här tre dagar efter sträckläsningen i måndags kväll? Jag saknar lite värre konflikter!

Men inte mycket faktiskt. För efter Dumskallarnas sammansvärjning-lidandet så var detta en perfekt bok för att få igång min kvästa läslust. Tyckte mycket om att det var en sammanhängande berättelse (från två perspektiv visserligen) men med en huvudstory, där jag började bry mig om karaktärerna. De kändes mycket verkliga och högst omtyckbara.

Annat jag gillar med boken: dialogerna. De interna sms-skämten (som kanske blir extra kul om man gillar kent) och Jens beskrivning av känslan av mitt-i-natten-utredningar. Rut! Och slutet.

(Dessutom har författarna lyckats få mig att KÖPA en bok, inte vänta skitlänge på att få låna den på biblioteket, genom störigt många teasers och provläsningar på twitter och hitter och ditter. Bra teasermaterial med andra ord.)

Sammanfattning: En mysig bok med sträckläsningsvarning på grund av de fina karaktärerna. Ge den till någon du känner som är sjuk, men lite på bättringsvägen och behöver något fint som piggar upp. Eller en ungdom som behöver få känna igen sig i lite lagom svåra känslostormar. Eller någon annan för den delen.

PS: Måste bara kommentera detta med hästinslagen i boken. Varför ÄR hon i stallet och lär ut, men rider inte själv längre? Förvirringen i mitt huvud över detta är stor. Det är som en kock som inte äter. Eller så fattar jag inte hur man kan bli less på hästar.

PS2: Instagramma dig själv när du läser så kan du vinna bokhylla+böcker! Info på slutases-bloggen.

Betyg: 4 gamla slitna hus (obs: snygga)
Titel: Vi måste sluta ses på det här sättet
Författare: Lisa Bjärbo & Johanna Lindbäck
Förlag: Gilla böcker (2013)
Antal sidor: 334
Hittas t.ex. här: Bokus, Adlibris

17 september 2013

Bokhyllestädning och 3 minirecensioner

Fick ett inspirationsryck och städade och rensade och flyttade om i bokhyllan igår. Efter att ha flyttat bort lådor och påsar från översta hyllan fick Selma Lagerlöfarna kliva upp en våning och alla olästa böcker sorterades, räknades och ställdes på samma rad.
Överblicken!
Nöjdheten!
Men alltså: Hur har de här 50 olästa* böckerna kommit in i mitt hem? Jag lånar ju bara på biblioteket?

Hittade även tre papperslappar med minnesanteckningar, om tre saker jag läste i våras. De får här en ursäkt för bortglömdheten och var sin minirecension. Städar man så städar man.

Ojura – novell av Stina Stoor
Förlag: Novellix
En speciell novell om en flicka som bor i (tänker jag) utanför en liten by i kanske Västerbottens inland. Hon och systern och pappan klarar sig bra, tycker hon. Hon har sina hemliga gångar och skatter i gömmor. Novellen är skriven på ett speciellt språk som skimrar som vingarna på trollsländan, samtidigt som det är vardagligt och talspråkligt. Det tog ett tag att komma in i hur det var, men sen blev det som bra. Älskar slutet. Det är en novell som jag kommer att minnas.

Det är nog dags nu – novell av Nanna Johansson
Förlag: Mix förlag (rec. ex.)
Den här minns jag som sorglig (stämningen och ensamhetsskräcken) och fin. Handlar om en tjej som åker för att träffa sin bästa kompis, som nu har ett barn med en tjej, som han är kär i. Hon som åker för att träffa honom vill helst ha honom för sig själv. Tyvärr minns jag inte riktigt så mycket mer, men minnesanteckningen säger: creepy huvudperson=ovanligt för tjej=intressant! Har tidigare bara läst Nanna Johanssons serier, kul med annat format men väldigt olikt det andra jag läst av henne. ”Omslaget” eller vad man nu kallar en e-boksbild får en förvirrad tumme ner. Vilseleder en om novellens stil och karaktär.

Allt jag önskar mig – roman av Grégoire Delacourt
Förlag: Sekwa
Ljudbok av: A Nice Noise (provlyssna här)
En underbar bok! Om en kvinna som har en sybehörsaffär, en blogg, en man med nästan samma namn som hon själv, två barn och en intressant personlighet. Samt även en lotterivinst på några miljoner euro. Vad händer när man kan köpa allt? Vad skriver man upp på sin lista? Och vågar man verkligen lita på att alla andra kommer att behandla en likadant även om de visste? En av årets bästa böcker, tror jag bestämt. Ganska kort, men med mycket innehåll. Bokcirkelboksämne! Läs! Och om du inte efteråt skriver en lista på vad du vill ha så äter jag upp min hatt (eller något annat, ty har ingen hatt).
Betyg: 4 mini coopers



* Biblioteksböckerna (12 stycken) räknas inte med här. De står ju på en annan hylla.

15 september 2013

Läsning från A till Ö – lexikon över (mer eller mindre) vanliga ord på bokbloggar

Här är den!

Stort tack till alla twittertips från @VixxOmBocker, @LindaOde, @Fny_G , @boktjuv, @mrsbookpond, @ulejo och @bokomaten! Alla missuppfattningar av hur ni egentligen menade är helt och hållet mitt fel.

Vad har vi glömt? Tipsa gärna om fler ord!

A
Avbytarläsning: Att läsa en annan bok än den man egentligen läser. Kan liva upp eller helt enkelt ge en paus. Synonym till bredvidläsning.

B
Balkongläsning: Att sitta på balkong, läsa bok och vifta på tårna.
Bredvidläsning: Det man läser bredvid det man egentligen läser. Eller när man läser vid matbordet. Synonym till avbytarläsning.

C
Cirkelläsning: Att läsa samma bok som några andra, och sedan prata om den. (Eller såga den i grupp, också mycket underhållande.) Eller om annat viktigt som livet, universum och vad man gillar för te. Alt. att bokstavligen läsa Cirkeln.
Cynisk läsning: Exakt vad det låter som. Vad annars?
Cyklisk läsning: Läsa en bok klart. Sedan börja om. Och göra detta flera gånger. Synonym till robotläsning.

D
Dagboksläsning: Att läsa böcker med ordet dagbok i titeln. Vanliga exempel är Anne Frank, Bridget Jones, Lars Norén.

E
Egoläsning: Att bara läsa för sin egen skull. Synonym till favoritläsning, men lite mer ego. Kan inkludera skumläsning betydelse 2 eller godisläsning.

F
Favoritläsning: Att läsa av sin favoritförfattare eller sin favoritgenre.
Fylleläsning: Smått salongsberusad läsning som man antingen inte minns eller som man ångrar dagen efter.

G
Glosläsning: Att läsa för ordens skull.
Godisläsning: Att läsa lättlästa, trevliga böcker som man bara snaskar i sig, men som kan kännas väl sötsliskiga vid överdos.

H
Höstläsning: Det man planerar att läsa på hösten men läser på vintern.

I
Inneläsning: När man läser Knausgård fast man inte vill för att alla andra gör det.

J
Jullovsläsning: Den läsning man inte hinner med under julen på grund av mat och kalas.

K
Kaosläsning: När det ligger påbörjade böcker i sovrummet, på soffbordet, på toaletten, i väskan, i plattan, mobilen, cd-spelaren, och läsning sker huller om buller och inget blir klart.

L
Långsamläsning: När man 1) läser så sakta man kan för att njuta, eller 2) knappt tar sig framåt i boken pga att den är dödens tråkig.

M
Måsteläsning: Att läsa för att man råkat gå med i en bokcirkel. Eller för att man har det som jobb. Eller: att läsa något som man tycker är gripande, tungt och jobbigt, men viktigt och därför ska läsas ändå.

N
Nyttoläsning: Att läsa för att kunna göra en grej. Till exempel inte döda sina pelargoner.

O
Omläsning: Vissa gör det. Andra vägrar. Omläsning delar #boblmaf i två läger.

P
Påskläsning: Deckarna man läser på påsken. Synonym: Påskekrim.

Q
Quislingläsning: Att läsa en bok om förrädare. (Alt. att läsa en bok som man inte borde läsa pga att det känns som förräderi mot någon. Eller något.)

R
Robotläsning: Läsa om. Läsa om. Läsa om. Eller helt enkelt läsa som en robot, hur de nu läser.

S
Sträckläsning: Att läsa en hel bok i ett svep. Utförs ofta till viss del på natten.
Skumläsning: Sådant som studenter gör. Alternativt att läsa i badet.
Skämskuddeläsning: EXAKT vad det låter som.

T
Toalettläsning: Vissa gör det, vissa inte.
Tokläsning: När man slukar så fort att man knappt hinner med pga att man vill veta hur det går NU NU NU!

U
Uteläsning: Det man tänker att man ska göra på sommaren men inte kan göra pga regn, badväder eller storm.

V
Vinterläsning: Det man planerar att läsa på vintern men läser på våren.

W
Wallraffläsning: När man läser någon annans favoritlitteratur för att försöka förstå personen bättre (vanligt hos förälskade).
Walden-läsning: Läsning i en skog.

X
Xylofonläsning: När man läser böcker man är så stolt över att man läser (tänk prettoböcker) att man bara pratar om det/skryter h e l a tiden. ”Ingen orkar höra på olåten, ungefär som när man spelar xylofon”.

Y
Yrkesläsning: Tråkböcker man måste läsa för jobbets skull (och ev. inte får sätta upp på läst-listan).
YA-läsning: Att läsa Young Adult-böcker (böcker för unga vuxna).

Z
Zodiakläsning: Att läsa allt som har med astrologi att göra ” Eller om nån i boken tror på astrologi eller tjatar om att de är vädur.”
Zzz-läsning: Att läsa för att somna (antingen frivilligt eller ofrivilligt).

Å
Ångestläsning: När man läser och antingen blir så berörd att man knappt orkar vända sida eller när man läser något för att döva sin ångest (ofta bok man läst 10 gånger och älskar).

Ä
Älgläsning: Att läsa serien Hälge. Eller att läsa på älgpasset (vet dock ej om det görs.)

Ö
Övrig läsning: Det som mot förmodan inte täcks in av ovanstående.

14 september 2013

Till och med sälgrejen låter kul

Har suttit och pysslat på med min bokmässeplanering. Den är ehh… komplex. Har väldigt lätt för att tycka att saker är intressanta, vilket märks i vad jag klickat i. Röd tråd? Nej. Följa ett spår? Nej.

Morgondagens uppgift blir därför: SKÄR NER. Man kan inte gå på fyra saker samtidigt. Även om alla låter intressanta.

Har märkt att vissa programpunkter återkommer jätteofta. Till exempel en grej om vår relation till sälen, eller en för mig okänd författare som har signering cirka fem gånger om dagen. Betyder detta att det är en mycket bra programpunkt, eller en onödig?

Och när ska man äta?


Här bakom sitter jag och skär ner. 

12 september 2013

Dumskallarnas sammansvärjning = kejsarens nya kläder

Bokcirkeln och jag känner oss lurade. Hela internet fullkomligt översvämmas av lyriska lovord om den här boken. Ignatius magmun hit och Ignatius fantastiska utläggningar dit, ”det roligaste jag läst”, ”om du bara ska läsa en bok i ditt liv läs denna”. Har vi alla lånat och läst fel bok? Finns det en annan Dumskallarnas sammansvärjning, som inte är malande tråkig och ointressant?

Alla gav den betyget 1 av 5 (utom en som gav en 2:a, men hon hade inte läst mer än 100 sidor). Alla undrade varför den blivit så populär. Bokcirkelns teori/förmildrande omständighet: Komedier åldras - det som var roligt på 80-talet kanske inte upplevs roligt idag. Kanske.



Bokens handling kretsar kring Ignatius, som vore han en däst planet och alla andra små satelliter. Han är en person utan självinsikt, med en mor som vägrar släppa taget. Efter en mängd incidenter som antagligen ska anses ”dråpligt roliga” blir hon skyldig pengar för en bilkrock, och Ignatius måste skaffa ett jobb. Enligt förordet skaffar han en följd av jobb, men det är bara två. På omslaget blurbas ”en av de roligaste böckerna som någonsin skrivits” utan underskrift. Man kan tycka att vi borde ha blivit misstänksamma av dessa lögner och falsarium, för att använda Ignatius ord. Den egentliga sammansvärjningen är bokens marknadsföringskampanj.

En del av boken (känns som drygt hälften) utgörs av Ignatius anteckningar. Resten är en blandning av hans åsikter, uttalanden, göranden, fisanden, ältanden och förvrängningar av verkligheten. Och en massa andra sidohistorier som inte utgör någon intressant intrig eller handling.

Att denna bok är hyllad som rolig är h.e.l.t. o.f.a.t.t.b.a.r.t. Vi förstår inte vad författaren vill med boken, eller varför förläggaren ansåg detta vara bra. Läs den inte. Släng bort den.

Det enda roliga är att en av karaktärerna sammanfattar min åsikt om boken på sidan 316. Så här:

- Jag trodde ni skulle vara rolig. Om ni bara tänker vara tarvlig och tjatig är det lika bra att ni går.

Betyg: 1 ytterst tilltäppt magmun
Titel: Dumskallarnas sammansvärjning
Författare: John Kennedy Toole
Översättning: Einar Heckscher
Antal sidor: 387
Läs också: så här tyckte bokcirkelkollegan/bloggen Med näsan i en bok

6 september 2013

Hejaklacken är på väg

Packat och klart.
Två böcker.
En hejaklack.
Och en fot.



PS: Vilken är bästa bokhandeln i Stockholm? Om man bara har tid att gå på till exempel en?

4 september 2013

Sista delen Hungerspelen

Men alltså.
Har nu läst ut sista delen i Hungerspelstrilogin och är liksom... besviken?
Det beror mest på dessa tre saker:

1. Katniss är för lite Katniss.
2. För många dör.
3. Handlingen känns som en svans, ditsatt efter de två första böckerna för att förklara hur det gick. Det som man klipper bort i en bra film men visar i en dålig.

Och det kanske är mest realistiskt att Katniss bryts ner och helst vill gömma sig i ett hål omväxlande med att hon är fixerad vid att döda Snow, men det är inte så jag vill att det ska vara! Hon ska vara modig och smart och ta initiativ.

Och det kanske är mest realistiskt att väldigt många dör i ett inbördeskrig, men det är inte så jag vill att det ska vara! Somliga personers död gör att jag vill kasta boken i väggen i protest för att det är FÖR grymt. (Sidan 915, i denna version.) Om den bara inte varit så fin och i inbundet format hade jag nog gjort det.


Fin och i inbundet format.

Den intressantaste delen av handlingen tyckte jag var i bokens början, när systemet i 13 beskrivs. Kontrasten mot fattigdomen i 12:an, det till synes vänliga (men väldigt kontrollerande) samhället, inriktat på försvar men också bra på attack. Spänningen mellan gott och ont i det där hade det gärna fått handla mer om.

Men en bladvändare är det utan tvekan; konsten att sätta en spännande slutmening i varje kapitel behärskas till fullo. Önskar dock att jag hade kvar den oläst i hyllan, för då hade den fortfarande varit en fröjd att tänka på.

Betyg: 2 kapslar och inte en endaste härmskrika
Titel: Revolt
Författare: Suzanne Collins
Översättning: Lena Jonsson och Emma Jonsson Sandström
Förlag: Bonnier Carlsen, 2010
Antal sidor: ~329
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus

3 september 2013

En mejlkatastrof



Loggade som av en händelse in direkt på min Nobelprisprojektet-mejl och upptäckte till min fasa:

Jag har närt ett odugligt filter vid min barm!

Hela inkorgen var full med saker som jag hade velat läsa i till exempel MARS och inte nu i september. Inbjudningar, ryska thrillers, förfrågningar om saker samt till och med böcker i e-boksformat. THE SADNESS!

(Och ja, jag hade även massor av generösa erbjudanden om lån, visakort, piller och brevvänner i nöd, men hey – den procent av mejlen som jag ville ha ville jag ju HA!)

Google har en filterfunktion som tydligen är väldigt petig. Mejl som inte är adresserade på exakt rätt sätt (dvs ingår i ett gruppmejl) hålls fast. Hårt. Istället för att skickas vidare till den mejlkorg som jag använder tio miljarder gånger per dag.

Vill med detta inlägg be om ursäkt till alla som jag inte har svarat till. Min mejl är numera filterfri och kommer att stå under strikt bevakning. Eventuellt anställer jag en privatdetektiv för uppgiften.

2 september 2013

Så vann vi våra nätter tillbaks

Nä, det är inte något djupt och sorgligt som rubriken syftar på. Utan följande fakta:

Det är höst.

Klockan 19:50 går solen ner, och det blir mörkt på natten. Efter en sommar med varmt varmt varmt och ljust ljust ljust i sovrummet är detta: FRÖJDEN.

Hejdå, sommar!
Det var sannerligen trevligt att träffas.
Några vykort:


Sommarens mest oväntade: Hattmuseet i Glommersträsk. Litet, udda och personligt.


Sommarens kallaste: kvällsdopp i hav, +18 grader.


Sommarens största investeringsbehov: Nytt krocketspel


Sommarens wannabe: Norrbotten vill vara Seattle, inspirerad av The Killing


Sommarens fröjd: Välkommen-hit-blommor i gäststugan


Sommarens smartaste säkerhetstänk: Yatzy på balkongen men i en bricka

Och så var det några böcker, ett och annat bröllop, samt ett dussin får.
Vad har du på dina vykort?

Saker som förgyller en måndag

Lista på saker som piggar upp en på typiskt måndagsaktiga måndagar:

1. Att tänka på helgens seconhandsväng. Att lämna IN en påse med saker gör att man har två tomma händer att bära UT böcker med. Mkt praktiskt. Hittade sju böcker, varav en är slutsåld på förlaget.

2. Se punkt ett.


Hela traven för endast åtta guldpengar. Åtta! Känns som att jag rånat nån.

1 september 2013

Nytt förlag för queera böcker

Kolla kolla!
Världens bästa kontorskollegor har startat bokförlag! Just nu med en bok i sitt stall men fler ska det förhoppningsvis bli. Qub förlag är namnet, och queera berättelser är inriktningen.

Elfrida och Sara har under tre år drivit ett projekt (Queering Sápmi) som samlat in livsberättelser från samer som på något sätt utmanar genus- och sexualitetsnormer. Och nu har berättelserna blivit 
1. en bok, som enligt ryktet väger inte mindre än 1,3 kilo (mycket genusutmaning för pengarna med andra ord)
2. en utställning, som har vernissage på Västerbottens museum den 20 september.

Här kan du kolla in boken på svenska och förhandsboka ett exemplar. Fler språk finns här, till exempel norska och nordsamiska om det skulle passa bättre.

Jag är så stolt över dem så att max hälften vore klädsamt.
Kolla in boken.
Jag tror den blir sjukt bra.


Foto: Sara Lindquist
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...