27 mars 2013

Skulle bli en bra film i Amelie från Montmartre-stil

Hittade till Maria Goodins En nypa salt via Feelgoodbibliotekarien (tror jag) och den är sannerligen en föredömlig bok i genren som kallas feelgood fast man ändå alltid gråter när man läser.

Efter några förvirrade inledningssidor när jag kände att om hela boken är skriven så här flummigt orkar jag inte med, blev den riktigt bra. De vilda historierna om födslar i en stekpanna, flygande korvar och fluffigt äggvisp var en berättelse i berättelsen.Boken utspelas i Cambridge, där studenten Meg flyttar hem till sin mamma som är svårt sjuk. Hon vill försöka få reda på fakta (FAKTA!) om sin barndom, det är inte för inte som hon är naturvetare och ihop med en Mycket Smart och Logisk Forskare. Som komplicerande faktor anställer mamman en person som ska hjälpa henne med trädgården.

(Varför tycker jag att det är klyschigt att det dyker upp en trädgårdsmästare? För det är en väldigt trevlig trädgårdsmästare som man som läsare gillar, men det känns typiskt! Har ni märkt en överrepresentation av trevliga trädgårdsmästare i böcker?)

Boken handlar om utsatthet, uppväxt, kärlek och döden. Och mat. Dessutom har den humor. Om den här boken hade en lukt skulle det vara äpplen på hösten, kaffe och chokladkaka, grytor med rotsaker och timjan, den ulliga lukten av en filt utomhus på kvällen, samt nybakat bröd. Och lite hund.

BETYG: 4
Titel: En nypa salt
Författare: Maria Goodin
Förlag: Printz Publishing, 2012
Översättare: Åsa Brolin
Hittas via: Bokus, Adlibris, biblioteket!

PS: Hittade inlägget från Feelgoodbibliotekarien här. Jag håller dock inte med om att den påminner om En röd liten fågel i juletid, den här var SÅ mycket bättre! Mindre sentimental och mycket snärtigare skriven.

1 kommentar:

  1. Jättefint omslag! Vill ha :) Ok, blev nyfiken på berättelsen i berättelsen med :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...