7 mars 2013

Äntligen tillbaka på Tlokweng Road

Ikväll har jag lyxläst. Jag har läst den nyaste Damernas detektivbyrå från pärm till pärm. Och njutit.

Att läsa den här boken är som att, efter att ha provat allehanda olika tesorter, gå tillbaka till sitt favoritte. (Om man pratar om Mma Ramotswe måste man tala i teer. Det är allmänt känt.) Det är en smak som man gillar och känner igen. (Det är bara den där eländiga särartsfeminismen som författaren har behäftat karaktärerna med som stör mig. Likt den där häftklammern i metall på tepåsar, hur komposterar man en sån?)

I Limpopos akademi för privatdetektiver händer allt som brukar hända i den här serien. De arkiverar (Var noggrann!), dricker te, träffar klienter och funderar över livets frågor. Dessutom får chefsdetektiven och den assisterande, förlåt, adjungerade detektiven en oväntad men mycket välkommen gäst. Om ni läser baksidestexten till boken är den mycket spoilrig och säger vem.

Bok nummer 13 i serien är varken en topp eller flopp. Den är precis exakt som jag förväntar mig. Och ibland är det den allra bästa boken.

Betyg: Stark trea med guld inuti

Titel: Limpopos akademi för privatdetektiver
Författare: Alexander McCall Smith
Förlag: Damm förlag, 2013
Hittas t.ex. här: Bokus, Adlibris, biblioteket!


Inuti finns bild på författaren. Han ser glad ut, så kanske Phuti Rhadiphuti har fel när han på sidan 257 säger "Det finns alltid foton av författare som ser ledsna ut på bokomslagen. De kanske är sorgsna allihop."

6 kommentarer:

 1. Haha, jag läste och tyckte om de 5-6 första, sedan lade jag av. Då tyckte jag nog att de började bli lite för lika, så kanske var de 2-3 bättre.

  Tack för övningen i uppner-läsning! Jag brukar reta mig på alla återkommande skurkar. Gillar Moriarty-fria Sherlock Holmes eller de Vesslan-fria sidorna i Ture Svention. Hellre en ny skurk varje gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är väldigt lika, men har man ett te som man gillar så - varför byta? :)

   Jag tänkte faktiskt skriva att de inte skulle ha henne som en Ville Vessla, men ändrade mig! Nya klurigheter vill jag också ha. Inte samma.

   Radera
 2. Jag har inte läst en enda av de här böckerna, men faktiskt fick jag med mig del ett från bokrean :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! De är ju klassade som deckare, men i den allra mildaste sorten. Ska bli roligt att läsa vad du tyckte om den sen!

   Radera
 3. Nyfiken som trillade in här hos dig och blev överaskat glad!
  Roligt att ha hittat en blogg innehållande mycket av mitt intresse(ett av dem)
  Nu ska jag läsa vidare!
  Tack för att jag fick läsa uppochner. Det var roligt! :)
  //Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen :) Kul att upp-och-ner-läsningen uppskattades, om du läst boken så vet du också hur viktigt det kan vara att kunna :P

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...