18 april 2013

Nu vill jag prata om risotto

Det finns en rätt som är lagas oftare än andra rätter i programmet Sveriges mästerkock.
Risotto.
Detta verkar vara rätten med stort R, den rätt som de lagar, charmar juryn med och får en fördel i nästa veckas hemliga låda. Och alla brukar laga risotto, alla ”är sjukt vassa på risotto”, risotto är en rätt som man kan, om man är med i Sveriges mästerkock.

En så enastående sak måste ju testas, så därför valde vi att prova receptet risotto med zucchini och basilika ur boken Smaker från Saltå kvarn – maten brödet kakorna. Saltå kvarn är temat, bilderna är fab, berättelsen om företaget intressant, och recepten verkar vanliga, på ett bra sätt. Ett användbart sätt. Men åter till risotton.

Risotto är en rätt för de med starka armar. Risotto är en rätt där man rör. Och rör. Och rör. Nästa gång ska vi inte skala zucchinin, ha någon mer färgglad grönsak i, peppra mer och växla mellan höger och vänster arm när vi rör. Men det blev vådligt gott! Kan starkt rekommenderas. (Inte en höjdare i matlåda, dock.)Och så här var receptet (ungefär):

1. Koka en och en halv liter kycklingbuljong
2. Skär 1 stor zucchini i små tärningar
3. Stek den tillsammans med en hackad lök och en demolerad vitlök ca 5 minuter
4. Lägg ner 400 g specialris för risotto, stek en stund. Riset ska ”bli genomskinligt”, men inte vet jag. Vårt ris blev aldrig direkt fönstermaterial.

5. Häll på buljong, en dutt, och rör om tills det kokat in i riset. Upprepa tills du tror att armen håller på falla av, då har du antagligen en deciliter buljong kvar, häll ner den och rör färdigt.
6. Häll på 2 matskedar olivolja och en mängd basilikablad. Jag tror det är bättre med färsk än fryst. Vi hade fryst och det var också gott.
7. Ät! (Med riven Västerbottenost på.) Livets fröjd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...