20 april 2013

5 till synes oviktiga detaljer jag minns (eller bara inte glömmer) från böcker

Alltså, vad är det som gör att man inte glömmer vissa småsaker ur böcker? Här är fem exempel på vad min hjärna valt att lagra:

1. I Kvartetten på hemliga ön av Enid Blyton tar de med sig ett påbörjat paket margarin. Med kommentaren ”Det blir bra när vi ska steka”.

2. I en bok som jag inte minns vilken, är det en person som säger något i stil med att hon gillar att tänka djupt, så djupt att hon liksom sjunker ner och försvinner. (Okej, det här var ett dåligt exempel.)

3. I Hattjakten av Sven Nordqvist finns den underbara repliken: ”Skrik inte min gode man jag är inte blind. Vill du ha kaffe?”

4. I Cynthia Voigts bok Den långa vägen hem (om fyra syskon som ska gå till sin mormor eftersom de blivit övergivna av sin mamma på en parkering) ska de köpa glass. Den yngsta systern vill ta sorbet, men det får hon inte för det är mer näring i gräddglassen.

5. I Hugo och Josefin av Maria Gripe berättar Josefin att hennes pappa också kan skriva på maskin. Kompisen frågar "Med hur många fingrar då?" Och Josefin tänker att det bästa måste ju vara att skriva med två, att man liksom är snabbare då, så hon säger: Han använder två. Pekfingrarna.

???

Inte konstigt att andra saker man ska komma ihåg inte får plats. Är jag ensam om detta, till synes meningslösa lagrande? Ska jag göra något åt det? Gå på kurs? Meditera?


Skrivmaskin för pekfingervals. Jag köpte den och sedan fick jag en till, eftersom jag plötsligt "samlade". 

8 kommentarer:

 1. Det är lustigt sådant där! Ibland kommer man ihåg scener i åratal. Och det är inte ens säkert att boken är bra för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, och vissa scener ur böcker minns man kanske just för att man inte gillade dem också.

   Radera
 2. Jag har samma sak, fast med filmer. Det är dessutom saker som letar sig in i mina konversationer, då är det såklart ingen som fattar. ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, filmer! Det är mest saker från galenskaparnas filmer som dyker upp i mina konversationer. Eller Jönssonligan. "Lax och lyx" varje gång jag gör lax är en klassiker..

   Radera
 3. Exakt såna där konstiga saker kommer jag också ihåg!

  Till exempel att torparfamiljen som Kulla-Gulla bodde hos tyckte att hon var märkvärdig som skar brödet i skivor. (Det normala var tydligen att man bröt brödet.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det minns jag också! Det verkar vara något det här med mat...

   Radera
 4. Vissa saker bara sätter sig så där. Själv kommer jag ihåg namn på skådespelare och serier/filmer de varit med i. Totalt onödigt.
  Hade inte tänkt på Långa vägen hem på länge. Den är en underbar bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är levande imdb.com! Coolt. Och det är en väldigt bra bok, jag har för mig att jag läste olika fortsättningar också, men den första var ändå bäst.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...