30 januari 2014

En bok att läsa i ett svep: Legend



Legend handlar om ett del av ett framtida USA som istället heter Republiken. Alla barn måste göra en prövning när de är 10 år, och resultatet avgör vilka skolor de får gå i och i vilka sektorer de får bo. Day misslyckades på sitt prov och lever nu på gatan, där han försöker förstöra så mycket som möjligt för Republiken. June är Republikens bästa barn med full pott på provet. Hon får i uppdrag att leta upp den farliga brottslingen Day. Och så möts deras vägar.

Boken är en lättläst äventyrsdystopi med inte oväntade inslag av kärlek, familjelojalitet och undersökande av mystiska komplotter. Greppet med vartannat kapitel ur Days respektive Junes perspektiv fungerar bra, och sidorna flyger fram. Läste boken på ett kvälls- och ett morgonsvep och den höll uppe spänningen bra.

Det höga tempot leder till att jag inte hinner reflektera så mycket över saker som handlingens trovärdighet eller karaktärernas egenskaper. Men nu i efterhand tänker jag att handlingen i och för sig inte är jätteoriginell, och huvudpersonerna beskrivs nästan enbart som otroligt snygga och fantastiska och kan klättra uppför 15 våningar på 5 sekunder (och de onda är väldigt onda i stil med Darth Maul.) Oavsett så gillade jag läsupplevelsen, uppskattade att hamna i ett läsflow, och tror att jag kommer läsa fortsättningen.

Betyg: 3 efterlängtade kycklinggrytor

Titel: Legend
Författare: Marie Lu
Översättning: Katarina Falk
Förlag: Modernista, 2013
Antal sidor: 296
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus, Cdon

29 januari 2014

Ett nytt försök

Utan skadad häl packar jag nu för att ge skidåkningen en ny chans.
Böcker på resan: Det goda inom dig (Linda Olsson) och Den stulna romanen (Nawal El Saadawi).
Någon som läst och kan ge ett utlåtande om dessa böckers lämplighet som skidbacke-litt?


Skidor - världens mest svårpackade sport.

26 januari 2014

En man som heter Ove

Varje gång jag kör bil till jobbet tänker jag på Ove. Inte för att jag kör Saab (vi har en Ford), utan för att jag väljer vägen där det finns ett trafikljus och två rondeller istället för fyra trafikljus, en rondell samt Umeås mest trafikerade övergångsställe. Alla som vet nåt vet ju faktiskt att det drar mindre bensin att hålla sig i rörelse än att stå still.



En man som heter Ove börjar med ett kapitel i en datorbutik, skrivet på ett sätt som ger mig mycket skeptiska aningar. Ove är precis en sån person som jag inte orkar med fler av. De är. Inte. Roliga.

Men om det är något som boken vill säga är det kanske att det oftast finns mer än en anledning till att människor är som de är. Och just Ove visade sig vara mycket mer än jag trodde. Har inte gråtit så mycket under läsningen av en bok på väldigt länge. Dessutom stannar den kvar i ens tankar efteråt, och det inte bara när man väljer väg till jobbet.

Vill inte säga för mycket om handlingen, men rekommenderar boken till alla som vill läsa en välfylld historia om kärlek, sorg, oväntad vänskap samt om vikten av att inneha insexnycklar, ett tankkort och lite korrugerad plåt. Och alla som vet nåt vet faktiskt att det är den bästa sortens bok.

Betyg: 4 Saabar

Titel: En man som heter Ove
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum
Antal sidor: 351
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus, Cdon

23 januari 2014

Dagens oväntade kroppskomplexkroppsdel: vad

Hur har ni det med relationen till era vader? Har ni i flera år gått runt och trott att ni haft genomsnittliga vader av medelstorlek? Gå då för allt i världen INTE och prova chaps (ett slags ridstövelskaft som man sätter utanpå sin ridsko) på en butik i tro att du ska hitta några som passar. Rätt vad det är kommer du ut ur butiken med jättetjocka vader som inte är nog mycket pinnar för att passa i en endaste chap. Inte ens de med resår.

Frågor som dyker upp efter en sådan här traumatisk händelse:

1. Hur tänker de som tillverkar chaps? Vilka är deras målgrupp? Människor som rider har vadmuskler, eller de vill i alla fall tro att de har. De är människor som strävar efter muskler i benen. Även om chapsen passar när de köper dem så kommer de att bli för små efter ihärdigt tränande. Gör större chaps!

2. Kan vi inrätta ett nationellt stödcentrum för oss med hastigt vad-komplex? Jag har nu gjort en skiss över min vad och sitter och begrundar den. Skulle vilja tala med likasinnade.

3. Finns det andra butiker (typ webbutiker) med måttangivelser på chapsen? Säg mig var så hastar jag dit! (Med skissen i högsta hugg.)


Skiss av mitt underben. Eller Roberto Carlos ben. Det är svårt att veta nuförtiden.

21 januari 2014

Det eviga folket är inte rädda



Det eviga folket är inte rädda handlar om att växa upp i sandig del av Israel, ha en bästis, leka fast man är för gammal, ha olika bakgrunder och möjligheter. Och om militärtjänstgöringen, som nästan alla måste göra. Fast handlingen är liksom inte grejen, utan det är stämningen, stilen på språket och den ovanliga vinkeln på Israel som är bokens specialsaker och det som gör den bra.

Berättelsen kretsar kring tre personer: Avishag, Lea och Yael. En är skytteinstruktör, en är gränsvakt (vid Egypten, den fredliga gränsen där kvinnor gör värnplikten), en är militärpolis och står vid en vägtull. Även om deras öden berör mig mycket var och en när jag läser, så kan jag inte riktigt skilja dem åt så här i efterhand. Dessutom kommer fler personer in i berättelsen (jag gillar särskilt han med mackrestaurangen).

Kapitlen är nästan som små noveller, och man behöver inte läsa allt i ett svep. Jag tycker att författaren på ett otroligt bra sätt har lyckats skildra hur Israels ständiga krigande och försvarande och skyddande äter sig in i allting, är allting, och är så överväldigande närvarande att man inte kan göra annat än sätta isvatten i droppåsar, sticka en kanyl i armen och ligga och röka i solen.

Våld. Tristess, uppgivenhet och begränsade möjligheter, plus vänskap, galenskap och alltings slumpmässighet. Med ett eget språk. Här är ett citat från när Avishags militärutbildning kommit till avsnittet "tårgas":



Betyg: 4 mobilmaster.
Titel: Det eviga folket är inte rädda
Författare: Shani Boianjiu
Översättning: Erik MacQueen
Förlag: Natur och kultur, 2013
Antal sidor: 365
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus, Cdon
PS: Just nu läser jag utmärkta Stål av Silvia Avallone, och tycker att de här böckerna har någon slags gemensam nämnare eller likhet på ett vis. Sanden, de begränsade valen, att bli vuxen-processen, eller maktpositioners förhandlingsbarhet, om det nu är ett uttryck man kan använda om något utan att låta som en avhandling.

18 januari 2014

Lästa favoriter under 2013

Utan inbördes ordning var det här det jag gillade mest under 2013. Olika stilar, genrer och målgrupper, men alla var något nytt eller oväntat eller ovanligt eller något berörande eller något skitbra.







14 januari 2014

Sökord under luppen - 2013



Har läst igenom sökorden från 2013. Mohahahaha! Stackars alla som sökt på saker och hamnat här. Särskilt alla ni som sökt på "fakta om...". Årets trender: Camus är fortfarande populär och även Toni Morrison. Hästar är alldeles för opopulära. Får klura på en lösning på det.

Det är lätt att bilda sig en bild av vilka uppgifter som florerar bland elever och studenter:
  • intressant frågeställning om gunter grass
  • jämföra med saker som hände i sverige under början av 1900-talet herr arnes penningar
  • motiv och tema solen har sin gång ernest hemingway
  • nässlorna blomma vad du tyckte om boken
  • skriva fyra loggar från kapitet 7 mannen utan öde
  • märks julie otsukas bakgrund i hennes bok vi kom över havet

Det är också intressant att många googlar nobelprisprojektet + en annan sak. Men är man en auktoritet på i princip alla områden så är man.
  • nobelprisprojektet rullrån
  • nobelprisprojektet mössa utomhus
  • mobelprisprojektet en gåtfull vänskap

Vissa är väldigt specifika i sin sökning:
  • begagnade kalle anka tidningar år 1970 till 1979
  • danska möbler i jakaranda från 1960
  • dikter om läsning och böcker av william butler
  • kloning 2013
  • undertråd til singer symaskin fra 1932
  • kärleksdikter till min fru

Andra är mer öppna för förslag:
  • blir det du och jag
  • saker att göra när man är sjuk
  • bilder om saker som man ska svara
  • italiensk dikt
  • vad saknas i umeå
  • alla frukter i världen
  • saker på j

Finns mycket man kan söka angående mat:
  • annat fantasifullt och roligt namn för semlan
  • stekt sparris
  • flygplanstårta
  • pär lagerkvist favorit mat
  • buddenbrookskaka
  • degskulptur
  • honungens fantastiska egenskaper
  • irlands kända kakor
  • världens längsta polkagris

Och så var det det här med undulaterna.
  • fågel undulat har en och den andra har döt
  • hur man ser att en undulat är död?
  • lämna tillbaka en undulat
  • när de ena av två undulater dör
  • undulat gör ej

Sist men inte minst: 12 exempel från kategorin jag valt att kalla ”övrigt”. Presenterade i form av fri vers. Titelförslag till denna vers mottages tacksamt.

namen hej på dig
leta guld med slagruta
förmodligtvis
bajs höns

vem var alice a bailey?
vem är george bernard show
enhörningar
jag kan inte lite på nätet

bokmärke i metal med toffs
axel i visan
tjugo träd och en apelsin
john steinbeck firar midsommar nobelpriset


9 januari 2014

Tankens kraft är en myt

Mina lår.
Mina. Lår.
MINA LÅR.

Idag har vi travat 15 varv på en volt i lätt sits. Piece of cake! Om man har stigbyglar att stå i. Utan det är det 1) typ omöjligt att stå i lätt sits 2) sjukt extremt megamycket jättejobbigt på ett sånt sätt att plankan och idioten och typ göteborgsvarvet känns som en lätt promenad i jämförelse.

Det kan eventuellt också bero på brist på rätt muskler, men det vore konstigt. Jag tänker ju på hästar jättemycket.


Här är dagens stjärna - Kate! Klagade inte en sekund på min lätta sits.
Bild lånad av Surfrf på Instagram.


6 januari 2014

Bloggåret 2013 – nu med månadens pralin

Varje jul får min familj ett julbrev från släktingar i USA, där de skriver om allehanda fröjder från året som gått och vad de har gjort (typ hiking och biking och travelling och visiting) men det kan också vara mindre roliga saker (typ struggeling). Stjäl helt fräckt konceptet och publicerar här ett slags Nobelprisprojektets julbrev, med årets toppar och dalar. Årets bästa böcker är fortfarande under meditation och kommer senare. Kanske i juni, som andra utlovade listor tydligen brukar göra på det här stället.

Januari
Året startade med månaden trillingnöt. Fick en anonym dissig kommentar och reagerade med en serie, fick hälsporre och funderade på alternativa sporter, fick en mild framtidsidentitetskris och anordnade en enkät. I övrigt överdoserade jag Lizzie Bennet diaries och försökte lära mig hur Bokmässans community funkade.



Februari
Försökte analysera svaren i framtidskrisenkäten men avbröts av en katastrof i boklåningsavseende, även om största delen av Umeås befolkning läste något annat. Åkte på inspirerande bokbloggsambassadörsträff i Göteborg (vilket gjorde februari till körsbär i likör-månaden, där träffen är körsbäret) och insåg när jag kom hem att det tyvärr var jättelänge kvar till september. Såg slutet på projektet närma sig i den sista traven böcker men tog en minipaus för att skapa ett test till dig som är osäker på om du läser Divergent eller Hungerspelen. Det är ju inte helt lätt att veta.



Mars
Trofénougat! I mars löste sig Prudhomme-krisen och projektet blev ÄNTLIGEN färdigt efter 104 veckor, vilket uppmärksammades med adekvat dekor över hela Umeå. Resesällskapet fick komma till tals om denna legendariska tidsepok i sitt liv och så sammanställde jag tipsen till alla som vill göra ett eget Nobelprisprojekt. Sist men inte minst gick jag på Littfest med ninja missionet att träna inför Bokmässan. (Viktigt: skorna.)



April
En typisk mjuk toffee-månad – vanlig. Skapade rullrånskaoz och försökte lämna igen min egen bok, vilket inte gick särskilt bra. Bättre gick det att läsa om Kulla-Gulla och tänka på bokdetaljer.



Maj
Maj började med storstädning men upptogs mest av galenskapen att springa omkring i Göteborg i flera timmar. Månadens pralin: jordgubbskräm. Sweeeet! Skrev också många, långa och textrika inlägg om utlästa böcker, mycket energi pga. all löpning hit och dit.



Juni
En ganska trevlig månad, en nöttryffelmånad. I någon sorts projektabstinens initierades projekt Frosta av frysen vilket ledde till många dilltips. Ritade en till serie, hade en konstupplevelse, såg KASTANJER live och fick äntligen till det där statistikinlägget.



Juli
Framme vid gräddnougaten juli. Möhippade en kompis i gruva, hade semester och försökte rädda mitt anseende inom bakning med fräsiga cakepops. Oklart resultat. Avslutade månaden med att läsa en till bok av en pristagarfavorit och äntligen få veta hur det gick för Carol Kennicott i präriestaden.



Augusti
Apelsintryffel. Ganska god. Läste Cirkeln och Eld! Bloggambassadörernas bokbloggarmingel presenterades och jag tävlade ut ett seminariekort och föll av hästen i ett och samma inlägg. Började med speltest i bloggen, och har hittills kommit upp i det oerhörda antalet två (2) testade spel. Avslutade inläggen om Akademien med lite text om en Bredare blick. Sist men inte minst funderade jag över hur det påverkar att inte riktigt ha en anonym blogg längre.



September
Pärlnougaten! Åkte på Bokmässan som bloggambassadör vilket var vådligt trevligt. Upptäckte/avvärjde en mejlkatastrof, fröjdades över nytt bokförlag för normbrytande litteratur, och tog hjälp av #boblmaf för att samla ihop en lista med A-Ö av läsning.



Oktober
Höstnougat på riktigt. Nödgades skaffa en plan för bättre höstväder. Samlade på Nobelprisgissningar (jättekul med alla nya prisförslag!) och upptäckte att jag faktiskt hade en bok av 2013 års pristagare hemma. Började om att rida igen efter avramling och firade med bokbloggarträff. Pilgatan är ett bra ställe.



November
Romrussin. Årets sämsta bloggmånad – 10 inlägg. Årets sämsta läsmånad – 2 böcker. Men det var endast antalsmässigt. Läste Nyckeln och ville inte att den skulle ta slut, läste En man som heter Ove och grät mina glasögon saltprickiga. Bloggade om Expeditionen (som iofs lästes i oktober) och fick brev av författaren på Twitter (mkt stort ögonblick!). Blev nominerad i Formas bloggtävling=russinet i pralinen. Andra bra saker var 1. Pyssla en burk och 2. Mettas snajsiga bokbloggsmaraton som visade fler litterära delar av Sverige än Stockholm.



December
(Nu börjar det bli slut på praliner. Eftersom cocos-kola har så obehaglig konsistens får december bli likörtryffeln. Utan symbolik alls faktiskt.)
I december drabbades Nobelprisprojektets ständige sekreterare av akut tangenttröttma. Efter tips i kommentar började jag klippa och rita och fota istället = livets fröjd! Avslutade med nyårslöften, som är mycket mer omfattande än de ser ut, i sin glitterlimmade lilla enkelhet: Att vara nöjd med sina göromål när de ”bara” är nog bra, att tvinga sig att sluta läsa dåliga böcker efter 50 sidor (vilket är svårt med min oerhörda nyfikenhet på hur det slutar) och att köpa färre prylar och grejer att hålla reda på och städa och lagra. Tror att julklappen ”läsplattan” kommer att vara en stabil vän i detta. (Måste bara bestämma vad den ska heta. Vad heter läsplattor i allmänhet?)



Sammanfattningsvis: 2013 får två tummar upp och ett tack och hurra! Vad minns du mest från året som gått?

4 januari 2014

Om jag var din hemmafru: Årets första favorit







Betyg: 4 rejäla klickar med omoraliskt praktisk vitlökspuré

Titel: Om jag var din hemmafru : eller hur man får en vardag att smaka som en lördag
Författare: Lotta Lundgren
Foto: Pelle Bergström
Förlag: Norstedts, 2011
Antal sidor: För få
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus, Cdon

1 januari 2014

Burken 1 och 2



För kännedom: Detta var mina två första lotter ur Burken.
Vad har jag samlat på mig för böcker?
Kan man undra.
Ska jag fortsätta?
Kan man känna.

Under funderingstiden rekommenderas att äta överbliven sparris från förra året och spela Risk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...