30 januari 2014

En bok att läsa i ett svep: LegendLegend handlar om ett del av ett framtida USA som istället heter Republiken. Alla barn måste göra en prövning när de är 10 år, och resultatet avgör vilka skolor de får gå i och i vilka sektorer de får bo. Day misslyckades på sitt prov och lever nu på gatan, där han försöker förstöra så mycket som möjligt för Republiken. June är Republikens bästa barn med full pott på provet. Hon får i uppdrag att leta upp den farliga brottslingen Day. Och så möts deras vägar.

Boken är en lättläst äventyrsdystopi med inte oväntade inslag av kärlek, familjelojalitet och undersökande av mystiska komplotter. Greppet med vartannat kapitel ur Days respektive Junes perspektiv fungerar bra, och sidorna flyger fram. Läste boken på ett kvälls- och ett morgonsvep och den höll uppe spänningen bra.

Det höga tempot leder till att jag inte hinner reflektera så mycket över saker som handlingens trovärdighet eller karaktärernas egenskaper. Men nu i efterhand tänker jag att handlingen i och för sig inte är jätteoriginell, och huvudpersonerna beskrivs nästan enbart som otroligt snygga och fantastiska och kan klättra uppför 15 våningar på 5 sekunder (och de onda är väldigt onda i stil med Darth Maul.) Oavsett så gillade jag läsupplevelsen, uppskattade att hamna i ett läsflow, och tror att jag kommer läsa fortsättningen.

Betyg: 3 efterlängtade kycklinggrytor

Titel: Legend
Författare: Marie Lu
Översättning: Katarina Falk
Förlag: Modernista, 2013
Antal sidor: 296
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus, Cdon

5 kommentarer:

 1. Kan den funka för 10,5 åringar tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, det beror nog på vad personen har läst innan. Men det är inte hemskare än Hungerspelen och inte mer svårläst än Harry Potter. Du får provläsa och se vad du tror!

   Radera
 2. Låter som något slags rip-off av Hungerspelen. Var det så, tycker du?

  SvaraRadera
 3. Nej absolut inte! Det är nästan inget som är likt förutom att det finns en taskig ledning för landet. Och så dystopi-USA förstås.

  SvaraRadera
 4. Låter ganska likt Divergent. :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...