18 juni 2013

Saving Francesca är som en tårta

Den katolska pojkskolan St Sebastians öppnas upp för flickor. Närmare bestämt 30 stycken. En av dem är Francesca, vars föräldrar (läs: mamma) insisterar på att hon ska gå där istället för att följa med sina bästa vänner till en annan skola. St Sebastians är bättre, helt enkelt, punkt slut.

Francesca håller dock inte med. Det går bara idioter på St Sebastians. Och hon saknar faktiskt sina gamla kompisar. Men när de träffas på bussen verkar de inte ha saknat henne så väldigt.

Till höger ser vi omslaget på den svenska översättningen. Stackars boken till vänster. Hur många spontanlånar den på grund av "SER KUL UT"? Mycket synd, ty det är en bok med humor.Saving Francesca är en snyggt skriven bok där de olika berättelserna snirklas fram. Man anar hur saker egentligen är och har varit, innan det skrivs rakt ut. Man kan läsa den på många sätt och fokusera på olika saker. Tårta med många lager-aktig, skulle man kunna kalla den.

Samtidigt är det en bok med ganska tydliga handlingsspår att hänga med i. Tänker att den är enklare att komma in i än Jellicoe Road, som var ganska rörig i början. Det finns skolberättelsen, och så finns det familjeberättelsen (och kärlekshistorien). Francescas mamma brukar agera naturkraft hemma, men en dag går hon inte upp ur sängen. "Lite trött", säger vissa, "deprimerad" säger vissa. Kaos och sorg för hela familjen. (Och en av alla idioterna på St Sebastians är fruktansvärt irriterande intressant helt plötsligt.)

Rolig, sorglig och med många lager. Det jag fastnar mest för är hur Francesca har hållit på och förändrat sig för att passa in. Här ett (suddigt) citat där en person berättar hur hon tänkte om F på den förra skolan:Läs om du gillar berättelser om lagom svåra svårigheter skrivna på ett mycket bra sätt.

Betyg: 4
Titel: Saving Francesca
Författare: Melina Marchetta
Förlag: Alfred A. Knopf Books for Young Readers
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus
Eller på svenska: Bokus, Adlibris, ges ut av X Publishing

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...