10 juni 2013

Ljudböckers för- och nackdelar

Är mycket kluven till ljudbok som fenomen i min läsvardag.

Fördelar
1. Kompatibelt med tacos-ätande på balkong. Extra plus: man hör inte trafiken.

2. Piggar upp cykelturer. Extra minus: man hör inte trafiken.


Nackdelar:
1. Ny-mobil-cravings. Inträffar om mobilen inte klarar av så oerhört ansträngande saker som att sända ljudbok. Risk för utgifter: hög.

2. Man måste lyssna på hela texten och kan inte snabbläsa när det är något som man inte tycker är så intressant. Exempelvis för långa miljöbeskrivningar och fakta om folks ögonfransar. Risk för sämre uppfattning av boken: hög.

Vad har jag glömt?


Saker man kan äta när man lyssnar på ljudbok. Hade ingen bild på tacos och sladden som kopplar ihop dator-mobil är knäpp(are än vanligt). 

6 kommentarer:

 1. Fördelar: gör trädgårdsslavande i ogräsland uthärdligt.
  gör joggingturer mindre långa
  Nackdelar: upptäckten när man kör bil hem från någonstans och lyssnar på ljudbok: "är jag hemma? hur kom jag hit?" känns inte riktigt trafiksäker trots allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inget trädgårdsland men jag tänker att diska och hänga tvätt är liknande saker. Det blir en till fördel på listan.

   Hade samma upplevelse idag på väg till jobbet. Men alla studenter har lämnat stan så det är relativt tomt på cykelvägarna...

   Radera
 2. En som lyssnar på ljudbok via CD:n i köket11 juni 2013 17:23

  Nackdelar: man lyssnar i köket medan man diskar, någon kommer in och ställer en fråga, man svarar kunnigt och vänligt som vanligt(!), personen går ut och man inser att ljudboken har pratat på medan man själv har pratat på och då vet man inte var i boken man är! Detta händer aldrig med pappersboken!!
  Fördelar: det blir roligare att diska. Man kan städa många köksskåp bara för att man måste höra färdigt boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, det vore onekligen skumt om boken bläddrade vidare sig själv när man pratade med andra :P
   Repetitiva vardagssysslor blir med andra ord en fröjd - ska det in på listan kanske? :)

   Radera
 3. Minus: alla böcker lämpar sig inte som ljudböcker, t ex långsamma diton där det är extra lätt att tappa koncentrationen/somna. Å andra sidan lämpar sig kanske vissa böcker bättre som ljudböcker än som ögonböcker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så sant! Somnade hela tiden när jag åkte bil och lyssnade samtidigt. Vilka böcker skulle passa bättre som ljudbok tänker du? De snabba? :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...