17 maj 2012

Norsk trio på sjuttonde maj

Uppdraget i veckans tematrio hos Lyran är att tipsa om tre norska favoriter. Och som tur är har jag läst fler än tre norska författare så jag slipper tipsa om Knut Hamsun. Livet ler sannerligen ibland.

1. Solen är en fet gud - Jon Ewo
Adam blir dumpad för att han är ”för barnslig”. För att lösa detta gör han en lista på saker han ska göra för att bli vuxen. Till exempel steka en perfekt biff, ha en egen klädstil, göra bort sig, och ha ett vuxet förhållande med en tjej. Jag minns boken som rolig och galen, särskilt när han kommer till det där med att göra bort sig. Det är inte så lätt att veta vad som räknas. Och så fick boken mig att köpa en skiva med Pink Floyd, bara för att han pratar om dem 24 timmar om dygnet. Måste ju ta reda på vad det var liksom.2. Rödhake - Jo Nesbø
Deckare som utspelas i Oslo och handlar om lite olika saker. Jag minns absolut ingenting av handlingen, förutom att jag tyckte att den var sju-hu-kt spännande. Och så hade jag vunnit boken i någon tävling vilket gjorde mig nöjd redan innan. Tror att den även hade anknytning till 17 maj på något sätt. Läs mer om handlingen på Bokus.com


3. Jenny - Sigrid Undset
Denna fina Nobelpristagarbok handlar om konstnären Jenny som bor i Rom och letar efter lyckan, kärleken och meningen med livet. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det kanske inte alltid går jättebra för henne. Boken känns inte alls mossig trots att den har drygt hundra år på nacken. Ingår i serien med Brombergs Nobelklassiker=har fint omslag, förord och inbyggt bokmärke.
Grattis Norge på nationaldagen!

6 kommentarer:

 1. Jag gillar Doppler skriven av Erlend Loe. Eller Naiv.Super skriven av samma författare! /Linda D

  SvaraRadera
 2. Rödhaken tycker jag är den bästa av alla Nesbö. Riktigt spännande!

  SvaraRadera
 3. Det är ju nästan pinsamt att erkänna, men jag har aldrig läst något av Undset ...

  SvaraRadera
 4. Jag gillar också Erlend Loe. Och jag har bara läst ettan i Knausgårds serie, men den var faktiskt över förväntan. Kristin Lavransdotter av Undset läste jag som tonåring, jag minns att jag tyckte om den, men minnet av handlingen har bleknat bort.

  Förresten bloggar jag om din blogg idag!

  http://bladdrabladdra.blogspot.se/2012/05/kanske-den-roligaste-bokbloggen-just-nu.html

  SvaraRadera
 5. Jenny verkar väldigt intressant. Har inte läst Undset tidigare.

  SvaraRadera
 6. Tack för en fin och intressant blogg! Jo Nesbo är jag jättenyfiken på, har 3 böcker i bokhyllan som väntar på mig av honom, men som sagt, har inte kommit till skott ännu :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...