15 juli 2014

Tre bra franska

Veckans tematrio hos Lyrans noblesser handlar kort och gott om Frankrike. De här tre franska romanerna vill jag tipsa om:

1. Ormboet av François Mauriac. En ganska kort nobelpristagarbok om en man som snart ska dö, och därför skriver om sitt liv. Älskar språket. Boken lyckas handla om så mycket utan att vara lång. Till exempel livet och kärleken, vem man egentligen är, familjeband och familjeslitningar.

2. No och jag av Delphine de Vigan. En bok om att göra det oväntade, att möta en människa, att försöka hjälpa och att ifrågasätta. 13-åriga Lou vill hjälpa hemlösa No, först som ett projekt i skolan och sedan för att No blivit viktig för henne. Sorglig och vacker berättelse.

3. Allt är vind av Jean-Marie Gustave Le Clézio. Handlar om frihetskamp i olika tider och på olika ställen, men också om att åldras och lämna en älskad plats, och om slaveriet på Mauritius. Trots att det låter olikt så passar allt ihop. Läs boken, långsamt. Det är den värd.

6 kommentarer:

 1. Le Clézio är alltid bra! Mauriac upptäckte jag häromåret, han skriver också väldigt spännande. "Thérèse Desqueyroux" inte minst!

  SvaraRadera
 2. Ormboet var jag väldigt förtjust i

  SvaraRadera
 3. Tack för fina tips, jag har bara läst Vigan men den är bra! Jag gillar hennes skarpt - underjordiska timmar var så grymt bra!

  SvaraRadera
 4. No och jag låter som en trevlig bok :)

  SvaraRadera
 5. Jag insåg med den här trion att jag läser ytterst få franska böcker, det får bli bättring på det, tack för tips!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...