3 februari 2014

Stoppa pressarna, jag har valt bort en bok!

Min svåraste sak: Att inte läsa ut en påbörjad bok, även om den verkar tråkig.
Mitt ena nyårslöfte: Läsa bättre böcker.
Verkar sannerligen svårkombinerat.

Men! Idag har jag aktivt valt att inte läsa ut Det goda inom dig. En milstolpe i min läsarkarriär. Värt ett diplom. Jag tänker inte heller två gånger i timmen att jag ändå gärna skulle vilja veta hur boken slutar, vilket jag annars brukar ägna mig åt om jag av nödtvång (läs: utgången lånetid) behövt lämna igen litteratur i förtid.

Valde bort boken eftersom jag läst 50 sidor och varken fångats av handlingen eller karaktärerna, men också för att jag fick kämpa mig fram språkligt (se bild). Boken har en väldigt lång uppladdningssträcka. På 50 sidor har saker antytts och vridits och vänts på. Men det går sakta... Ganska besviken, eftersom Nu vill jag sjunga dig milda sånger var en favorit.
Väljer du bort böcker? Är det lätt?

15 kommentarer:

 1. Ibland hoppar jag över de första sidorna...

  SvaraRadera
 2. Det har hänt någon enstaka gång. Jag har som du väldigt svårt att ge upp en bok. Den kanske tar sig... =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt det brukar jag tänka. Men jag jobbar på det!

   Radera
 3. Jag har väldigt svårt att välja att sluta läsa en bok, för som "sportigajenny" så klokt sa: den kanske tar sig. Men det finns böcker som jag önskar att jag hade struntat i, för när jag äntligen slog igen den kändes det som att jag hade gått miste om många lästimmar där jag kunde gjort nåt betydligt bättre! Den endagång jag kan minnas att jag hoppade över en massa sidor var Det tysta huset av Orhan Pamuk. Jag minns särskilt ett parti där det gick 19 sidor utan en endaste punkt! Det var jobbigt.
  Men annars får man se det som att det är de dåliga läsupplevelserna som gör att man verkligen uppskattar när man får en pärla i handen:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt om pärlor! (Och19 sidor opunktat låter onekligen tungläst.)
   Har börjat känna mer och mer att jag inte vill lägga lästid på annat än det jag verkligen är/blir intresserad av. Undantag än så länge: bokcirkelböcker.

   Radera
 4. Jag läser alltid ut böcker, hur plågsamt det än är. I mitt huvud gills det inte annars ;) Meeen, jag ser ju helt klart poängen med att bara välja bra böcker, livet är liksom lite för kort för att hinna läsa alla böcker och då kan man ju i alla fall välja de bra först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig gällde det att sluta tänka att jag skulle ha utlästa böcker i en lista och börja tänka att lästid var värdefull tid, typ :) Bra formulerat om att läsa de bra först!

   Radera
 5. Bra jobbat! Jag borde bli bättre på att lägga dåliga böcker åt sidan.. Just Det goda inom dig tyckte jag i och för sig var rätt så bra, men allt man läser är verkligen inte värda den tiden det tar. Det svåraste tycker jag är att lägga ner recensionsexemplar och liknande, för det känns som att man har lovat att läsa dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det kanske är så att "Det goda inom dig" är en bok som växer mot slutet? Men det kommer jag inte att ta reda på, mohahahaha! ;) Rec-ex läser jag alltid ut. Men så har jag inte beställt så många i mina dar, så det är i och för sig inte någon bedrift... :)

   Radera
 6. Jag slutar läsa om boken inte fångar mig. Det kan vara språket som sätter stopp... om författaren t.ex. berättar för mycket, så att jag inte får tänka själv, känna och ana sammanhang. Det kan också vara så att det inte finns någon person som jag kan identifiera mig med, eller tycka om... Som sagt, man hinner inte läsa alla böcker i denna värld, så det gäller att läsa de som ger en något! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fin balansgång mellan att berätta för lite och för mycket. Jag vill också gärna ana mig till saker själv, eller tänka när jag läser, men om det är för lite som händer tröttnar jag ofta. Håller med om att det också är viktigt med personerna!

   Radera
 7. Jag håller med dig - "Milda sånger" var en favorit. Författaren har inte riktigt kunnat leva upp till den i sina följande böcker. Jag tog mig igenom dem, men ingen av dem var så bra som "sångerna".

  SvaraRadera
 8. Jag ger böcker en ärlig chans, alltså 50-100 sidor åtminstone. Har de inte fångat mig då så försöker jag lägga ifrån mig dem. Men det är verkligen inte lätt..

  SvaraRadera
 9. Jag var tidigare helt rabiat med att läsa ut alla påbörjade böcker. Det såg inte bra ut i statistiken med partiellt utlästa böcker, va. Men någonting hände för ett par år sedan då jag helt plötsligt började kunna lägga ifrån mig outläst material. Tror det är någon åldersgrej..

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...