24 september 2012

Några favoriter

Efter 75 % kan några bäst-så-här-långt-tips verkligen vara på sin plats. Här är, utan inbördes ordning, ett gäng från favoriterna.


Flugornas Herre av William Golding. Handlar om hur en grupp med barn utvecklas efter att deras plan kraschat och de hamnar utan vuxna på en öde ö. Har man läst denna kan man referera till Snäckan om man ska turas om att prata. Jag tyckte att boken var intressant, spännande och läskig på många sätt.

Förmöget folk (Forsytesagan del 1) av John Galsworthy handlar om familjen Forsyte, som är en välbärgad Londonsläkt med smak för hammelsadel. Boken utspelar sig någon gång i slutet på 1800-talet (?) och den ger en mycket ironisk bild av saker och ting. I centrum finns en och annan kärleksaffär, både till människor och till pengar. Jag vill gärna läsa fortsättningen.


Älskarinnorna av Elfriede Jelinek handlar (ibland) om hur livet utvecklar sig för unga kvinnor i en liten stad där det finns väldigt få möjligheter att leva utan att allt är MISÄR. Den skulle kunna handla om massor av ställen och den är nog väldigt irriterande om man inte anser att makt och kön är två faktorer som faktiskt kan påverka varandra.


En dag i Ivan Denisovitjs liv av Aleksandr Solzjenitsyn är en kort men kärnfull berättelse om en dag i ett sovjetiskt straffläger. Den är briljant tycker jag. Genom att visa en dag får man se ett helt liv. Man lär sig även lite om cement. Jag tyckte mycket om huvudpersonen och hejade verkligen på honom, och det gjorde kanske att boken blev ännu mer omtyckbar.


Sagan om den okända ön är en kort novell-saga av José Saramago. Den var väldigt fin! Den handlar om vad som händer i kungariket när en person kommer och vill ha en karta till den okända ön. Dialogerna är skrivna på ett speciellt sätt. Saramagos böcker vill jag läsa fler av=bra betyg!


En av 4-poängarna kom också med. Buddenbrooks av Thomas Mann är en gigantisk chokladtårta med dubbla lager glasyr. Och en lång släkthistoria fylld med kärlek, äktenskap, död, pengar!!!, hus, intriger, affärer, konstiga typer och stackars barn. Ju mer jag tänker på den ju mer tycker jag att den är värd en 5:a i betyg.


Har du någon favorit?

10 kommentarer:

 1. Jag gillar många av dina, men har lite andra favoriter också. Hemingway - Den gamle och havet, Kertész - Mannen utan öde, Lagerkvist - Barabbas, Lagerlöf - Jerusalem, Steinbeck - Öster om Eden t ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barabbas var sannerligen bra, den kan eventuellt dyka upp på en "Favoriter-2-lista" :)

   Radera
 2. Flugornas herre är verkligen en höjdare. Får lite lust att läsa om den, men den finns ju så mycket annat att läsa också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är kort - man kan ta den som en mellanbok!

   Radera
 3. Det gläder mig att jag har läst 5 av dina 6 favvisar och också tyckt om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du en kvar eller har du ogillat en? Nyfiken på vilken!

   Radera
 4. Mitt eget lilla nobelprisprojekt är att läsa alla pristagarna från 1972 (mitt födelseår) och framåt. Naturligtvis i kronologisk ordning. Har nu läst till och med 2009 och topp 3 från mig är "100 år av ensamhet" av Gabriel Garcia Marquez, "Älskade" av Toni Morrison och "The Caretaker" av Harold Pinter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Älskade var verkligen bra. Jag förstår inte varför den "bara" fick en 4 av mig? Tror att den olyckligtvis drabbats av hårdare bedömning ju längre jag håller på-effekten...

   Vad kul att du också läser pristagare! Det finns verkligen en blandad kompott att ta sig igenom. Kanske blir du beroende och går sen bakåt i tiden från födelseåret? :)

   Radera
 5. Jag såg en liten stund av den svartvita "Flugornas herre" på TV någon gång när jag var runt sju år och har sedan dess en skarp uppfattning om att den skulle ge mig mardrömmar. Men, man kan ju ha fel, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å jag tror att den verkligen kan ge mardrömmar åt både små och stora, jag skulle nog inte vilja se den som film. Vissa saker är ju rentav äckliga. Provläs lite kanske?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...