29 oktober 2014

Min favoritdeckarförfattare? Ja.

Det är inte många deckare/spänningsromaner som slinker igenom per år på min läslista. Men i somras fortsatte jag med Åsa Larssons serie (bok två, tre, fyra och fem) om juristen Rebecka Martinsson och 1) undrade varför jag väntat i flera år med detta och 2) fick en ny favoritdeckarförfattare.

Brotten som böckerna handlar om är oftast ohyggliga mord (vilket jag inte alls är något fan av) men det är något med språket och hur karaktärerna beskrivs och hur det liksom inte är exotiskt med det norrbottniska utan bara självklart, som gör att jag fastnar. Hon skriver om miljöer och människor så att det blir verkligt och spännande och det känns som att jag känner lukten av skogen på hösten och hör ljudet av issörjan som blir när man drar upp en pimpelborr.

Älskar helt enkelt att hon valt att lägga berättelserna i en del av Sverige där det sällan utspelas några böcker, och inte gör det till en Stor Grej. Det bara är. Bland allt mordutredande finns jaktlag och vargfrågan och gruvfrågan och avfolkningen och grusvägarna med gropar och omtänksamheten och att man gör som man alltid har gjort och att alla vet allt om alla, och ändå inte.

Det kan vara så att jag inte riktigt kan hålla isär vad jag tyckte om vilken bok eftersom jag läste alla i ett svep. Men svepläsning passar ypperligt för de här böckerna. Man vill bara ha mer. Man vill eventuellt också ha en hund, vilket är konstigt eftersom man egentligen inte gillar hundar så mycket.


Bok 5, 4, 3 och 2. Läs mer om handling och andra detaljer på förlagets sajt.

PS: Åsa Larssons sommarprat i år var för övrigt ett sommarprat man inte ska missa. Lyssna här: SR.se (poddversion med kort musik)

(Dessutom har hon en häst. Say no more.)

22 oktober 2014

Packa BB-väskan: En litteraturstudie

I över en månad har vi tänkt att NU måste vi packa BB-väskan (ty det står i ALLA böcker att man ska göra det i god tid). Vet inte om vecka 39 räknas som god tid, men nu ska det sannerligen packas i det Nobelprisprojektska hushållet.

Eftersom det alltid är lite roligare att göra saker som ett projekt gjorde jag en litteraturstudie av det hela. (Det är även roligt att använda uttrycket Hela listan, så det kan eventuellt dyka upp.) Mina källor är sju olika textbaserade material som inkommit till hushållet på varierande sätt. Här är en bild på alla källor (app och webb fick vara med i papperslappsform):


1177 Vårdguiden Praktiska råd inför förlossningen – Alla landsting och regioner i samverkan
GravidAppBabygruppen
Mammapraktika : graviditeten vecka för vecka – Leni Söderberg
Vänta barn : en bok om graviditet, förlossning och första tiden med barnet – Ulla Björklund, Hanne Fjellvang, Susanne Åhlund
Föräldraguiden gravid – Mediehuset Allt för föräldrar AB
Information till blivande föräldrar – Förlossningen/BB, Västerbottens läns landsting
Ebbas gravidbok : den enda guiden du behöver – Ebba Kleberg von Sydow

Avsändarna är mycket olika (författare som inte är barnmorskor, författare som är barnmorskor, företag, förlossningsavdelningen i Umeå, landstinget med flera) vilket bör ge en bred bild av vad som bör följa med. Men vad skriver de då?

Här är HELA LISTAN:

1. Den enda punkt som de är ordagrant överens om är: kläder till barnet. 6 av 7 specificerar även att det ska inkluderas en mössa till barnet, ”gärna i bomull” (ifall man tänkt sig något annat).

2. Alla har också med hygienartiklar/toalettartiklar/necessär. Vissa specificerar vad detta innebär (tandborste och tandkräm är mest populärt följt av hårborste) medan andra enbart skriver ”hygienartiklar”, vilket jag tycker är lite vagt.

3. Alla utom Mammapraktika har med ombyte/kläder till mamman. Tre av de övriga specificerar det som ”bekväma byxor” (Ebbas gravidbok även att de bör vara svarta). Oklart vad praktikan tycker att mamman ska ha eller vad som händer om man har gråa byxor.

4. Alla utom förlossningens stencil har med inneskor/tofflor. Bör man tolka detta som att det är inneskoförbud i Umeå?

5. Alla utom förlossningens stencil har med minst en punkt som gäller ätbara saker av godsakskaraktär: Frukt, godsaker, mellanmål, dricka, godis, favoritgodis, kex, bananer, sportdryck, snacks, favoritdrycker samt ”gott att äta”. Förlossningens stencil har dock en egen punkt (33) som ingen annan har: Mynt till godisautomat. (Är det ett fint sätt för dem att säga: Släpa inte in en hel picknick här för det blir så mycket smulor?)

Fem av sju källor har med följande:

6. ID-handling
7. Kamera
8. Mobilladdare
9. Musik (Tidningen Föräldraguiden specificerar att det ska vara på Ipad)

Fyra av sju källor har med följande:

10. Amnings-BH
11. Telefon (Appen har inte med detta, kanske för att det är underförstått. Man kan ju inte kolla i appen om man inte har telefonen, dah. Vårdguiden tycker istället att man ska ha telefonkort och mynt med sig.)
12 – Punkten för boknördar: Läsbart material. Enligt Ebbas gravidbok är det: böcker och tidningar, Mammapraktika: något att läsa, Föräldraguiden: Böcker (och Ipad med filmer), Vårdguiden: något att läsa för medföljaren om förlossningen drar ut på tiden. (Här känner jag lite att de har fel fokus. Medföljaren ska ta hand om mig om förlossningen drar ut på tiden, ej nöjesläsa lite vid sidan av.) (Ev. får medföljaren läsa högt ut min favoritbok under samtidig massage.)
13. Förlossningsbrev

Tre av sju har med följande:

14. Mat till medföljaren (Konstigt att denna punkt bara är med på tre listor? Borde ju vara viktigt med en medföljare med bra blodsockernivå.)
15. Amningsinlägg (ull eller silke verkar mest populärt)
16. Amningstoppar (oklart om detta skulle ingå i kläder till mamman, men eftersom tre källor specificerade detta så fick det en egen punkt)
17. MVC-journal (behövs inte i Umeå)

Nu börjar vi närma oss specialfallen. Två av sju har med följande:

18. Läppbalsam/cerat
19. Morgonrock/stor kofta
20. Underkläder/stora trosor
21. Stora bindor
22. Filtar
23. Babyskydd/bilstol
24. Patientbricka (behövs heller inte i Umeå)

Och till sist: Saker som bara finns med på en lista:

25. Blodgrupperingskort (Vänta barn)
26. Mjukt toalettpapper (Ebbas gravidbok)
27. Laxermedel (Ebbas gravidbok)
28. ”Sådant du tycker om” (Mammapraktika) (Får man ta med en häst?)
29. Parkeringspengar (Mammapraktika)
30. Vetepåsar (Förlossningens stencil)
31. Ev. TENS-apparat (Förlossningens stencil)
32. Blöjor (Förlossningens stencil)
33. Mynt till godisautomat (Förlossningens stencil)
34. Ipad med avslappningsövningar (Föräldraguiden)
35. Något personligt som gör förlossningsrummet lite trevligare (GravidApp)

Sammanfattning: Det går att ta med sig väldigt mycket grejer.

Om man går efter popularitet på flest listor är det basala som ska packas ned: kläder till barn och födande person, inneskor, tandborste och goda grejer. Övrigt viktigt är ID-handling, mobilladdare, kamera och musik.

Om man går efter vad som står på förlossningens stencil (som bör vara mest relevant för en som bor i just Umeå) bör man även packa mat till medföljaren, blöjor, vetepåse och förlossningsbrev.

Slut på litteraturstudie. Nu måste jag sova lite innan jag orkar börjar packa. Eller så packar jag imorgon.


PS: Rutinerade väskpackare – vad har hela listan missat? Och vad är helt onödigt?

PPS: Frågade min barnmorska vad hon tyckte var bra att ha med sig. Hon sa: ”Packa inte så mycket. Och just det ja, du ska få med dig dina etiketter* så slipper de skriva ut ett nytt ark.”

PPPS: Detta kan mycket väl sluta med att jag travar in på förlossningen med en babybody i ena handen och ett ark etiketter i den andra. Wish me luck.

(*Etiketter är alltså ett A4 med klisteretiketter med mitt namn + streckkod för mitt personnummer. Används för att märka upp prover.)

14 oktober 2014

Tematrio med frågetecken

Veckans tematrio hos Lyrans noblesser var inte helt lätt. Snarare skitsvår. Tre (bra) böcker med frågetecken i titeln fick jag endast ihop genom att gå tillbaka till årskurs 4.

1. Vem är du Johanna? – Lin Hallberg
Om en hästälskande tjej som identitetskrisar och åker tillbaka till sin pappa på Island för att hitta sig själv. Förlaget säger 12-15 år men jag tycker att den passar även äldre. Har tidigare skrivit om boken här.

2. Var är Alaska? – John Green
John Greens debutbok om en kille som vill ta chansen att börja ett nytt, coolt liv på internatskola. Han träffar Alaska och blir kär, tyvärr är det obesvarat men han är liksom nöjd ändå. Tills hon mystiskt försvinner.

3. Vad händer om man vänder på Paris? – Viveca Lärn
Hittade denna i min "Läsloggsbok" från årskurs 4. Vi skulle skriva hur många sidor vi läst varje dag plus våra intryck och/eller en sammanfattning av handlingen. Minns inte riktigt. Så här skrev jag:

"Boken handlar om Tekla Tedin som far till Paris en hel månad. Pappa Tommy försöker "hitta ljuset i paris" och måla av det säger han. Men det är mest Tekla som hittar saker. Den mystiske mannen i regnrocken, Birgitte, Pauline Stux och mycket mer."

(Min lärare har sedan skrivit som kommentar: Tyckte du om boken? Var den rolig? och jag har plitat dit "Ja" på båda frågorna.)

      
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...