2 mars 2014

Lite ihop - fin bok om att vara nästan-tonåring

Majken är 12 år och gillar inte sitt namn. Däremot gillar hon att spela fiol med sin coola fiollärare Izzy och att hitta på roliga saker tillsammans med sina kompisar. Men helt plötsligt verkar hennes bästis bara vilja prata om killar, och Majken känner sig utanför och tycker att det blir mer och mer konstig stämning mellan dem. För att bevisa att hon också är intresserad av killar kommer Majken på en plan. En smart plan som involverar den nya gitarristen i hennes franskaklass…

Tycker att författaren har fångat hur ältande och tveksamt och funderande det kan vara i 6:an. Är vi kompisar nu, och vad betyder den där minen? Vem är kompis med vem och varför är inte allt som det brukar? Igenkänningsfaktor=stor! Hoppas att många tolvåringar läser den. Tror att den kan vara en bra bekräftelsebok för de som undrar om de är konstiga för att de inte gillar samma sak som alla kompisar.

+ För de fina syskonrelationerna och förebilderna Ida och Izzy. Roligt att Bechdeltestet dök upp och gav en extra infallsvinkel på bokens tema.

Det är en välskriven bok om vardagsproblem med kompisar och självbild. Blir det tråkigt när det är så vanligt? Nej, det tycker jag inte. Majken är lätt att tycka om, och då känns även hennes problem och funderingar viktiga. Bra skrivet om att vara nästan-tonåring med allt vad det innebär.

Betyg: 4 skivor kryddost
Titel: Lite ihop
Författare: Johanna Lindbäck
Ålder: 9-12
Förlag: Lilla piratförlaget, 2013
Antal sidor: 240
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus, Cdon

1 kommentar:

  1. Ja, jag tyckte också att den var väldigt fin! Har hört lärare på mellanstadiet som haft den som högläsningsbok och tyckt att den fungerade jättebra.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...