13 januari 2013

Årets bästa lista 2012

Har gått igenom de nominerade till årets bästa lista. Vad har jag hållit på med? Somliga böcker förstod jag inte alls vad de gjorde på listan. Vissa som var ”jättejättespännande och jättejättebra” när jag just hade läst ut dem, kändes inte alls som en topp-12-bok nu så här i efterhand.

Beslutade raskt att de tre som kommer in från andra chansen slänger ut tre ordinarie finalister. Listan blev omedelbart SÅ mycket bättre. Rentav sjukt bra. Här är den:

1. Jellicoe Road – Melina Marchetta
En bok om kärlek, skriven på ett mästerligt sätt. En av de bästa böcker jag läst. Den har ett snyggt namn, karaktärer som man verkligen känner för och bryr sig om, en spännande handling som pågår i två tidsepoker samtidigt och ett slut som man inte blir arg på.

2. Boktjuven – Markus Zusak
Döden är en varsam person som bär bort oss när vi dör. Lisel är en flicka som stjäl böcker och sprider godhet i ett Tyskland som inte vet vad det håller på med. Väldigt många tårar när denna bok var slut. Och under tiden. Läs den.

3. Little Bee – Chris Cleeve
Storbritanniens flyktingförläggningar. Oljekrig i Nigeria. Systerskap. Tillhörighet. Rasism. Fördomar. Godhet. Godhet? Det är en bok som genom två personers ögon berättar en historia om hur kärlek och skuld påverkar saker som till exempel livet och döden.

4. En halv gul sol – Chimamanda Ngozi Adichie
Flera människors berättelser vävs ihop, och jag läser om Biafra och tänker att historia är ett ämne som kan förmedlas på olika sätt. Trots att jag inte fastnar för någon av karaktärerna sådär jättemycket fastnar jag jättemycket för hela berättelsen. Kanske är detta en av mina favoritförfattare?

Handlar om en människas psyke, utsatthet och ensamhet och massor mer. Författaren skriver om Barabbas liv efter att han inte dog, och det är en oväntad bok, en ovanlig vinkel på en händelse från Bibeln. Mycket bra.

6. Hemligheten – Philippe Grimbert
Bra! Historia, familjehemlighet, Frankrike under andra världskriget. Tycker inte att man kan berätta så mycket om handlingen utan att förstöra läsningen. Det är en kort bok, men den har flera lager. Självbiografi.

7. Ormboet – François Mauriac
En väldigt intensiv bok som jag inte trodde att jag skulle gilla, men den överraskade mig med sin briljans! Gammal, ja, men kan alltid vara aktuell. Älskade även: språket.

8. Den räddade tungan – Elias Canetti
En självbiografisk uppväxtbok som ger en bild av både författarens liv och Europa under en omvälvande tid. Språk och tillhörighet är två ämnen som den berör väldigt bra.

9. Hungerspelen – Suzanne Collins
Åh vad bra jag tyckte att den var! Har sparat på trean till något väl valt tillfälle. Jag tycker även om filmen, och det faktum att många som inte "brukar läsa" verkar läsa den här. Den får igång ovana läsare. Gillar't.

10. Innan jag somnar – S. J. Watson
Huvudpersonen minns bara den aktuella dagen. Hon börjar föra dagbok och upptäcker att saker inte stämmer överens, hennes man säger inkonsekventa saker. Sjukt spännande bok som man inte kan lägga ifrån sig. Avsätt tid, det säger jag bara. Avsätt tid.

11. No och jag – Delphine de Vigan
Stillsam bok med omvälvande händelser för de inblandade. No är en hemlös flicka som bokens ”jag” blir vän med. No flyttar in hos familjen och alla måste ifrågasätta sina värderingar. Den stannar kvar länge när man läst den.

12. Buddenbrooks – Thomas Mann
En lång berättelse om en borgerlig familjs upp- och nedgång. Förfall heter det närmare bestämt. Den är en galen klassiker som jag tyckte mycket om. Många karaktärer, långa intriger (över årtionden!) och mycket drama.

Där satt den! Årets bästa lista!
Man kan ju inte annat än imponeras.


Och vinnaren får en blomma! Som mår jättebra högst upp men inte alls så bra längre ner. Vill den säga att julen är slut?

9 kommentarer:

 1. Boktjuven kom också in på min bästa lista för 2012.

  SvaraRadera
 2. Gillar Boktjuven(surprise!), Barabbas, Hungerspelen och Familjen Ruddenbrooks. Övriga har jag inte läst, inkl Jellico Road - men den MÅSTE jag läsa snart. Och iallafall något av Chimamanda Ngozi Adichie, och förmodligen Little Bee. Har du läst Agaat? Också ett dåligt samvete hos mig att jag inte läst. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adichie har ju även skrivit den lite kortare Lila hibiskus, som också var riktigt riktigt bra. Inte läst Agaat, men den finns i tanken!

   Radera
 3. Bra lista! (Men blomman tror jag har lidit av vätskebrist under jul- och nyårshelgerna...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den såg rätt så bra ut ett tag men sen började den tappa blad nerifrån och upp. Just nu behöver den nog också lite vatten...

   Radera
 4. Mäktig lista! Gillar blandningen av gammalt och nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)
   Det är nog resultatet av bokbloggsläsning (nytt) och projekteri (gammalt). Blir bra i slutänden!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...