2 maj 2014

Nu äter vi!

”Två 45-gramshamburgare med sallad, ost, dressing, bröd och pommes frites. Skrovmålet skulle så småningom även komma att ligga till grund för ett unikt svenskt monster, den inbakade hamburgerpizzan Calzkrove.”

Ungefär när jag hade läst så här långt utnämnde jag detta till världens bästa bok i mathistoriegenren. Som norrbottning (bosatt i Västerbotten) är jag van att min landsända förbises på alla vis i alla historiska skrivelser. Men här är en bok om mat, där inte bara Frasses och Max betydelse för Norrbottens hamburgerätare får en grundlig genomgång, utan även Skellefteås mytiska pizza Calzkrove tillägnas nästan en hel sida. Nu vet jag hur och var den uppstod.

Men det är sannerligen inte bara för att den uppmärksammar Sveriges nordligare delar som Nu äter vi! är en bra bok. Den är insatt, påläst och har bra flyt. Den får mig osökt att tänka på faktaböckerna för barn som hette något i stil med ”Puss & dass & pantalong”. Det är lätt att hänga med, det är mycket fakta men presenterat på ett sätt som gör att det är roligt att läsa om.

Jag vet nu till exempel att min bror är jämnårig med chipssmaken sourcream & onion, att glass i frysens pionjärskede ansågs som en näringsrik efterrätt och att Ikea sätter standarden för vad resten av världen anser är svensk mat.

Rekommenderas till dig som gillade Historieätarna och vill ha mer källor och ännu mer matnörderi. Till dig som vill veta varför svensk kinamat ser ut som den gör och varför 70-talet var konservernas gyllene era. Eller bara alltid har undrat hur man gör sina egna micropopcorn.

Betyg: 4 bridgetårtor
Titel: Nu äter vi! De moderna favoriträtternas okända historia
Författare: Jenny Damberg
Förlag: Ica bokförlag, 2014
Antal sidor: 310
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus
Fick boken genom Booked

4 kommentarer:

 1. Den här verkar kul!
  Och angående glass.. Det är väl näringsrikt? Både fett och socker.. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt klart läsvärd! Näringsrikt - absolut, men rekommenderat = oväntat!

   Radera
 2. Är det alltså pommesfrites på oizzan?!?!? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Det är en hamburgare med pommes inne i en Calzone. Tror det finns på Youtube för den som vill se med egna ögon... :P

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...